Riffijnse activist Zefzafi verteld in een geluidsopname te zijn gemarteld door de autoriteiten.

De officier van justitie staat klaar om de beschuldigingen van Nasser Zefzafi te onderzoeken maar wil eerst bewijs zien, dat heeft het parket dinsdag bekend gemaakt. Zefzafi vertelde in een geluidsopname het slachtoffer te zijn geweest van ‘onmenselijke omstandigheden’. Het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen (DGAPR) ontkent stellig dat gevangenen in de Ras Lma-gevangenis in Fez zijn onderworpen aan enige vorm van mishandeling.

De openbare aanklager benadrukte dat Zefzafi tijdens zijn arrestatie niet heeft aangegeven mishandeld te zijn geweest, dat de verwondingen die hij opliep slechts “kleine verwondingen” waren, dat ze reeds zijn opgenomen in de de notulen van zijn arrestatie en dat deze het gevolg waren van zijn “felle en gewelddadig verzet” gedurende zijn aanhouding door de politie. Zefzafi verklaarde zelfs dat justitiële veiligheidsdiensten “hem goed hadden behandeld en hem tijdens het verhoor niet aan geweld of marteling hadden onderworpen.”, aldus de officier van justitie.

Riffijnse Beweging
De leider van de Riffijnse Beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Ras-Lma gevangenis in Fez. Veel activisten, onder leiding van Zefzafi, werden gearresteerd in 2017 in Al Hoceima. Ze protesteerden tegen de levensomstandigheden in de Rif.

De protesten werden in 2016 aangewakkerd door de dood van visboer Mouhcine Fikri. De 31-jarige Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de Marokkaanse autoriteiten in beslag was genomen.

© amazightimes.NL 2019