De status van de taal in de grondwetsherziening voedt de kritiek van het islamitische kamp. Toelichtingen.

De status van nationale en officiële taal voor het Tamazight – waarvan Algerije miljoenen sprekers heeft – voorgesteld in het ontwerp van een nieuwe Algerijnse grondwet, voorgelegd aan een populair referendum op 1 november 2020, verenigt de Algerijnse islamitische partijen ertegen. Het grondwetsherzieningsproject , een van de belangrijkste projecten voor de start van het mandaat van Abdelmajid Tebboune , werd op 10 september goedgekeurd bij de Nationale Vergadering.

Artikel 4 van de nieuwe tekst bepaalt dat Tamazight de nationale en officiële taal blijft, een status die het al geniet in de grondwet die in 2016 onder het Bouteflika-regime werd aangenomen. Maar, en daar ligt het probleem, deze bepaling wordt gemaakt. nu ontastbaar door artikel 223, dat daarom dit statuut beschermt tegen elke toekomstige wijziging.

Boycot

De Beweging voor Samenleving en Vrede (MSP), de islamistische partij onder leiding van Abderrazak Makri en met 33 afgevaardigden, boycotte aldus de sessie die gewijd was aan de goedkeuring van de grondwetsherziening. Makri, een van de leiders van de rebellie tegen deze nieuwe bepaling die de status van de Berbertaal heiligt, roept daarom op om Tamazight te erkennen “in zijn Arabisch-Islamitische raamwerk”, door eerst de karakters van de transcriptie te definiëren.