Van 2 tot en met 4 november 2012 wordt de 7de editie van CINEMAR, het Marokkaans Filmfestival te Rotterdam, gehouden. In Cinerama Filmtheater worden zeven Marokkaanse topfilms van de afgelopen twee jaar gepresenteerd. Een unieke kans dus voor de echte filmliefhebbers om kennis te maken met een selectie van recente Marokkaanse films. Bovendien is er ook de mogelijkheid om in gesprek te gaan met regisseurs, acteurs, producers en journalisten uit Marokko, die ook op deze dagen aanwezig zullen zijn.

De 7de editie van CINEMAR vertoont zeven korte en lange films. Het gaat om films, die op verschillende festivals binnen en buiten Marokko al volop bekroond zijn: films die vaak een eenvoudig verhaal en opzet kennen, maar zoals dat in veel Marokkaanse films het geval is, zit er een indringende dubbele laag in aan
informatie, een kritische benadering van sociale en maatschappelijke ontwikkelingen of juist een gebrek aan die ontwikkeling.

Dat blijkt ook uit de recente film van regisseur Az Larabe Alaoui “Androman”, die als openingsfilm is geselecteerd. In deze film worden oude traditionele normen en waarden in besloten gemeenschappen aan de kaak gesteld. ‘Androman’ laat niet alleen de moeilijke levensomstandigheden van vrouwen in het plattelandsgebied zien, maar vooral ook de sociale en politieke achterstandspositie, die vrouwen daarbij vaak moeten ondergaan. Ze worden beroofd van hun recht op erfenis. Een man, die alleen maar dochters heeft, wordt door de gemeenschap vaak verguisd.

Alle films, te zien op CINEMAR 2012 zijn voorzien van ondertiteling in het Engels en beleven in Rotterdam hun Nederlandse “première”. Naast ‘Androman’ zullen de volgende films vertoond worden:

‘Korte leven’ van Adil Fadili,‘Klik en De klik’ van Abdelilah Eljaouhary,
‘Izoran’ van Az Larabe Alaoui,
‘De Moskee’ van Daoud Aoulad Syad,
‘Larbi, of het lot van een groot voetballer’ van Driss Lmrini, en
‘Nhar tzad tfa dow’, de nieuwste film van Mohamed Karrat.

De locatie van CINEMAR 2012 is het alom vertrouwde Cinerama Filmtheater aan de Westblaak 18, 3012 KL Rotterdam.

Het openingsprogramma vind plaats op vrijdag 2 november om 19:00 uur. Het hele festivalprogramma is te vinden op de site cinemar.nl.