In de Marokkaanse stad Anfa (Casablanca) is een jongeman van 36 overleden aan de gevolgen van zelfverbranding vorig week. De man zou zichzelf in brand hebben gestoken omdat hem een uittreksel van de gemeente geweigerd werd. Het slachtoffer, Mehfoud Djimi, stak zichzelf voor de ingang van een kantoor van burgerzaken. Dit deed hij nadat hij zichzelf overgoot met een brandbare vloeistof.
Dwarse lokale overheid
Voor deze locatie hebben vandaag ook familieleden en vrienden zich verzameld om te protesteren tegen de onwillendheid van de autoriteiten. De familie hebben hier aangegeven dat deze houding heeft gemaakt dat Mehfoud wanhopig raakte en hand aan zichzelf sloeg. De geliefden van Mehfoud eisten ook een onderzoek naar de reden waarom Mehfoud het bewijs van inschrijving werd geweigerd.

Remqeddem: de officieuze ambtenaar
Sommige familieleden van het slachtoffers vragen zich hardop af waarom Mehfoud het uittreksel niet kreeg voor he verlengen van zijn ID. Zij suggereren dat de ‘remqeddem’ verwachte dat Mehfoud hem geld toe zou steken. De remqeddem is een officieuze medewerker van de gemeente die de ambtenaren van informatie over inwoners verzorgt. In Marokko zijn er ongeveer 25.000 personen die deze ‘functie’ vervullen.