5 gewonden zijn er vrijdagmiddag gevallen na een agressief optreden van de Marokkaanse ME tegen demonstranten van de afdeling van de hoogopgeleide werklozenvereniging in Al Hoceima. De demonstranten wilden zich net voor het ingrijpen verplaatsen richting de regionale raad van de stad Al Hoceima.

Wat de Marokkaanse veiligheidsdiensten ook ergerde was dat er voorbijgangers op de stoep bleven staan om zich te verbazen over het kat en muis spel die zich voordeed. Dit veroorzaakte spanningen tussen leidinggevenden en de toeschouwers. Ook voorbijkomende toeristen vroegen zich af wat er gaande was.

Gesprek
De lokale afdeling van de Marokkaanse vereniging van mensenrechten AMDH en van de hoogopgeleide werklozen vereniging hebben het ingrijpen sterk veroordeeld en verklaarden de lokale autoriteiten verantwoordelijk voor het ingrijpen. Beide lokale afdelingen eisten ook dat de autoriteiten in gesprek gaan met de werklozen om te praten over hun wensen en perspectieven.

Vaker
In het Noord- Afrikaanse wordt zeer regelmatig gedemonstreerd door werklozen voor meer werkgelegenheid. De demonstranten veroordelen het systeem nepotistische neigingen en ontransparante gang van zaken. Vaak gaan deze demonstraties gepaard met een zeer agressief optreden van de ordediensten