EU-parlementariër Kati Piri (PvdA) plaatste op haar Facebookpagina: “Het is gelukt! We hebben Nasser Zafzafi officieel genomineerd voor de Sacharovprijs.”

“Samen met Judith Sargentini en Marie-Christine Vergiat hebben we meer dan veertig handtekening verzameld om de nominatie voor elkaar te krijgen. De nominatie laat zien dat EU achter de vreedzame demonstranten en hun eisen staat. Maar het is ook een stevig signaal naar de Marokkaanse regering dat Europa pal staat voor mensen die voor hun basale rechten opkomen en dat we door zullen gaan tot alle politieke gevangen van de Hirak zijn vrijgelaten.”

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken is een onderscheiding die sinds 1988 jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Parlement en die is bedoeld als onderscheiding voor een bijzondere prestatie op een van de volgende gebieden:

– Bescherming van de rechten en fundamentele vrijheden van de mens, met name van de vrijheid van meningsuiting,
– Bescherming van de rechten van minderheden,
– Eerbiediging van het volkenrecht,
– Ontwikkeling van de democratie en handhaving van de rechtsstaat.

De prijs is genoemd naar de Russische atoomgeleerde en dissident Andrej Sacharov, die in de Sovjet-Unie pleitte voor vrijheid van meningsuiting. Rond 10 december wordt de prijs met een waarde van EUR 50.000 door het Europees Parlement uitgereikt tijdens een plechtige zitting in Straatsburg. Op die datum werd in 1948 de Universele verklaring van de rechten van de mens ondertekend.

© REDACTIE 2018