2020 De zanger Idir, Ambassadeur van het Kabylische lied, is overleden

De zanger Idir, Ambassadeur van het Kabylische lied, is overleden

De artiest, die zaterdag jl. op 70 jarige leeftijd in Parijs is overleed, was internationaal bekend. Zijn vertolking van het Amazigh liedje « Vava Inouva » ging de hele wereld over.

Idir, die één van de belangrijkste ambassadeurs ter wereld was van het Kabylisch lied, is zaterdag 2 mei overleden op 70-jarige leeftijd, zo liet zijn familie via de sociale media weten. Afgelopen vrijdag werd hij met een longziekte opgenomen in een ziekenhuis in Parijs en moest volgens zijn familie ook in de regio Parijs begraven worden.

« Het doet ons veel verdriet om het overlijden van onze vader(van iedereen) Didier, op zaterdag om 21:30, bekend te moeten maken. <Rust in vrede, papa», staat in het bericht op de officiële pagina van de zanger, die woonachtig was in Frankrijk.

“Ik hoorde met enorm veel verdriet het nieuws van de dood” van Idir, “een icoon van de Algerijnse kunst”, zo liet de Algerijnse president, Abdelmadjid Tebboune weten in een tweet. ‘Met zijn verdwijning verliest Algerije een van zijn monumenten. ”

Ondanks een beperkte oplage van zeven studioalbums sinds A Vava Inouva (1976), zijn beroemdste titel, die verscheen in 77 landen en in vijftien talen en een compilatie en een openbare opnames, werd hij toch de één van de bekendste ambassadeurs van de Kabyle-gemeenschap. Zijn muziek vulde de kamers, waar hij ook ging. Zijn populariteit reikte verder dan de gemeenschap. Over hem zei de socioloog Pierre Bourdieu: “Hij is geen zanger zoals de anderen. Hij is lid van elk gezin. ”

«Het lied heeft mij gekozen»

Zoon van een herder, geboren op 25 oktober 1949 in Aït Lahcène, een dorp in Kabylië, Idir – zijn echte naam was Hamid Cheriet – is een held voor de Kabyle-gemeenschap, die voortdurend strijd levert voor behoud van hun identiteit en cultuur.

Hoewel hij van plan was geoloog te worden, veranderde een toevallige gebeurtenis in 1973 op Radio Alger de loop van zijn leven: hij moet op korte termijn de zangeres Nouara vervangen en het Berberse lied, Vava Inouva vertolken. Dit ging de wereld rond tijdens zijn militaire dienst , zonder haar medeweten. “Ik arriveerde op het juiste moment, met de juiste liedjes”, vertelde Idir aan Agence France-Presse in 2013, die van kinds af aan met de liedjes, die alle momenten van het dagelijks leven belichten, opgroeide.

Toen hij in 1975 Algerije verliet om zich in Parijs te vestigen, was dat op voorstel van platenmaatschappij Pathé Marconi. Hij had zijn militaire dienst en zijn studies (DEA in de geologie) beëindigd, dus waarom zou je dit land niet verlaten «met één enkele partij, één enkele krant, waar leraren werden gestuurd om ons de grondslagen van het marxisme te leren en ons perfecte kleine revolutionairen te maken», zegt hij. «Ik kwam een plaat opnemen met A Vava Inouva, wat goed werkte, en ik begon te overwegen hier te blijven omdat het nummer mij had uitgekozen, maar er stond altijd een koffer klaar, met de mogelijkheid om zo weer te vertrekken in mijn achterhoofd».

«Ik vond alle demonstraties goed van het volk in Algerije »

Hij verdween tien jaar lang van 1981 tot 1991 van het toneel, maar hij maakte een comeback. In 1999 publiceerde hij het album Identités, waarop hij zong met Manu Chao, Dan Ar Braz, Maxime Le Forestier, Gnawa Diffusion, Zebda, Gilles Servat, Geoffrey Oryema, onder begeleiding van het Orchestre national de Barbès. In 2007 is het album La France des couleurs verschenen, tijdens de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen, die gekenmerkt werd door debatten over immigratie en identiteit.

Na een afwezigheid van ongeveer dertig jaar presenteerde Kabyle Baladin in 2017 zijn album Here and Elsewhere, dat voornamelijk bestaat uit duetten.

In april 2019 sprak hij in een interview met de Sunday Journal over de demonstraties van het volk in Algerije en het vertrek van Abdelaziz Bouteflika:

« Ik hield van deze demonstraties, van de intelligentie van deze jeugd, hun humor, hun vastberadenheid om vreedzaam te blijven (…) Ik moet bekennen dat ik deze momenten van genade vanaf 22 februari beleefd heb als nieuwe zuurstof. Ik heb longfibrose, ik weet waar ik het over heb. Hoe dan ook, we zijn gedoemd te slagen. Laten we daarom in de vooruitgang van de Algerijnse natie, blijven geloven. Als we verenigd blijven, kan niets en niemand ons verslaan ».
Lees ook: Marokko opgeschud door “Sofia Talouni”, nieuwe “Hamza mon bb” zaak


FB IMG 1588503081827

2020 Marokko opgeschud door “Sofia Talouni”, nieuwe “Hamza mon bb” zaak

Marokko opgeschud door “Sofia Talouni”, nieuwe “Hamza mon bb” zaak

Meerdere verenigingen van het maatschappelijk middenveld hebben Marokkanen opgeroepen om op hun hoede te zijn voor Naoufal Moussa, een Marokkaanse transgender die onder het pseudoniem “Sofia Talouni” heel actief is op sociale media.

Sofia Talouni woont in Turkije en voert een lastercampagne tegen de homoseksuele gemeenschap in Marokko. Ze riep herhaaldelijk haar volgers op om de app Grindr voor homoseksuele ontmoetingen tussen mannen te downloaden en naar hun kennissen te zoeken.

Dergelijke handelingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor homoseksuelen in Marokko daar homoseksualiteit en seksuele relaties buiten het huwelijk met een gevangenisstraf wordt gestraft.

Kenissen van mensen die het advies van Sofia Talouni opvolgden zijn het slachtoffer van klachten, laster en zelfs chantage. Dat stellen een vijftiental Marokkaanse verenigingen, waaronder het collectief ATYAF, het collectief Hors la loi, de vereniging Adala of nog Liqa’at.

Lees ook: Man doodgestoken na weigeren homoseksuele relatie in Marokko

Honderdtal Marokkanen aan coronavirus overleden in België

Sinds het begin van de coronavirus epidemie in België, overleden 97 Marokkanen aan de gevolgen daarvan.

Volgens Mohamed Ameur, ambassadeur van Marokko in België, kwamen 75 slachtoffers uit Brussel, 15 uit Luik en 7 uit Antwerpen.

Doordat de repatriëring vans stoffelijke overschotten naar Marokko niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, werden de begrafeniskosten in België door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken betaald voor families die de financiële middelen niet hadden om daar zelf voor te betalen.

Ameur herinnert er ook aan dat de ambassade en drie consulaten van Marokko op 14 maart dit jaar een crisiscel hebben opgericht om een lijst op te stellen van in België gestrande Marokkanen en hun situatie op te volgen.
P
In totaal zouden momenteel 910 Marokkanen vastzitten in België vanwege de sluiting van de grenzen en het luchtruim in de strijd tegen de coronavirus epidemie.

Marokko belooft repatriëring overleden Marokkanen ná coronacrisis

Wereldwijd hebben veel Marokkaanse nabestaanden een beroep gedaan op de Marokkaanse autoriteiten en hulp gevraagd bij de repatriëring van overleden familieleden
“We beloven dat we aan het einde van deze crisis alle gezinnen zullen ondersteunen bij het repatriëren van overblijfselen van overleden naasten”, aldus Nezha El Ouafi, de minister-afgevaardigde voor in het buitenland wonende Marokkanen (MRE), tegen nieuwsdienst Maghreb Arab Press (MAP).

Volgens El Ouafi beseft de Marokkaanse regering hoe belangrijk het is dat families in deze moeilijke omstandigheden de overblijfselen van hun familieleden ontvangen en op gepaste wijze doorgeven. Ondanks de wens van de Marokkaanse diaspora rekent de ambtenaar op begrip van nabestaanden voor de noodzaak om de begrafenis voorlopig in het gastland uit te moeten voeren.

De functionaris zegt dat de wens van MRE’s om in het thuisland begraven te worden de “onvoorwaardelijke liefde voor het vaderland” weerspiegelt maar dat in het licht van de huidige gezondheidscrisis het voor Marokko nu onmogelijk is om de overblijfselen van de overledenen te repatriëren.

Ze herinnerde aan de strategie van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om begrafeniskosten te dekken voor Marokkanen in het buitenland die in financiële moeilijkheden verkeren en voor degenen die geen uitvaartverzekering hebben voor een plek op een Islamitische begraafplaats.

Marokko gaat begrafeniskosten wereld-Marokkanen betalen

Marokko heeft besloten om alle begrafeniskosten te betalen van Marokkanen die in het buitenland zijn overleden tijdens de coronacrisis. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Het Marokkaanse ministerie van Marokkanen in het buitenland heeft besloten om te betalen voor de begrafenissen van in het buitenland overleden Marokkanen tijdens de noodtoestand.

De maatregel is gericht op mensen die geen repatriëringsverzekering hebben in het land waar ze wonen, aldus het ministerie in een verklaring.

Ambassades en consulaten in het buitenland zullen de maatregel opvolgen, in samenwerking met de families van de overledenen.

Sinds de afkondiging van de noodtoestand en de sluiting van de grenzen weigert Marokko de repatriëring toe te laten van in het buitenland overleden Marokkanen, dit om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Marokko vraagt aan zijn onderdanen in het buitenland om daar begrip voor te hebben.

Amnesty dringt Spaanse minister op aan om de mensenrechtensituatie in Marokko te bespreken

De internationale ngo Amnesty International heeft woensdag de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez, die vrijdag naar Marokko reist, gevraagd om met Rabat de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara en de Rif te bespreken.

In een notitie riep Amnesty International Marokko op “een einde te maken aan de intimidatie van mensenrechtenverdedigers, verdedigers en journalisten”. Ze vroeg het Koninkrijk ook om “vervolging te stoppen om voor de hand liggende politieke redenen.”

Het persbericht herinnert eraan dat in 2019 ten minste vijf mensen zijn veroordeeld tot gevangenisstraf voor beledigende ambtenaren en 43 mensen zijn veroordeeld tot maximaal 20 jaar gevangenisstraf voor deelname aan protesten in de Rif in 2017.

Het hoofd van Amnesty International in Spanje, Olatz Cacho, zei in dezelfde opmerking dat Marokko “de mensenrechten schendt, met name wat betreft de vrijheid van meningsuiting, de rechten van vrouwen en de LGBT-gemeenschap, migranten en vluchtelingen”. De NGO vroeg beide partijen om prikkeldraadhekken aan de grens van Ceuta en Melilla te verwijderen.