Adra Ghedu

Op donderdag 27 september 2018 werden de acht genomineerden voor de Sakharov-prijs 2018 tijdens een gezamenlijke commissievergadering van de Europarlementsleden voorgesteld.

Nasser Zefzafi is een van de acht genomineerden. De Franse Euro-parlementariër Marie-Christine Vergiat introduceerde de Riffijnse Mensenrechten activist als volgt:

,,Nasser Zefzafi is een 39-jarige man uit Al-Hoceima. Na zijn schoolperiode heeft hij verschillende banen gehad. Hij heeft ook zonder werk gezeten. Net als veel mensen in de Rif, met name na de dood van Mohsin Fikri, voelde hij de neiging om de mensen van de Rif een stem te geven en werd hij de leider van Hirak Rif Beweging, ook al is hij het slachtoffer geworden van vele bedreigingen. Op 29 mei 2017 werd hij gearresteerd, gemarteld en geïsoleerd van de buitenwereld. Zijn naaste familieleden maken zich zorgen over zijn gezondheidstoestand”.

Parallel aan deze bijeenkomst, heeft ‘de Europese Riffijnse Lobby werkgroep voor de Sacharov-prijs’ deze nominatie gevierd samen met diverse Europarlementariërs en de ouders van Nasser Zefzafi. Deze werkgroep heeft in de afgelopen periode discreet gelobbyd voor de nominatie van Nasser Zefzafi voor de Sakharov-prijs 2018.

De twee Europese commissies voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking zullen op 9 oktober 2018 stemmen op de shortlist van drie finalisten. De winnaar van de Sakharov-prijs 2018 zal op 25 oktober 2018 bekend gemaakt worden.