Dinsdagavond zijn de kopstukken van de Riffijnse protestbeweging Hirak Al Chaabi (Beweging van het Volk) in Casablanca veroordeeld tot straffen van één tot twintig jaar. Ze zitten ondertussen al één jaar in hechtenis. Veel families waren niet aanwezig omdat het vonnis pas laat in de avond werd uitgesproken. De afstand om van Al Hoceima naar Casablanca te gaan is 700 kilometer. De Antwerpse Riffijnen maken zich zorgen.

In de Oukacha gevangenis in Casablanca zitten maar liefst rond de 50 activisten die zijn opgepakt voor hun deelname aan de volksbeweging in de Rif, de streek in het noorden van Marokko. Die beweging ontstond in oktober 2016 na de dood van visverkoper Mohcine Fikri in de stad Al Hoceima. De dood van Fikri was de druppel die de emmer deed overlopen. Mensen kwamen massaal de straat op en eisten een menswaardig bestaan. Ze willen een toekomst opbouwen in hun eigen land en niet illegaal de oversteek naar Europa maken. De activisten worden veroordeeld voor onder andere het in gevaar brengen van staatsveiligheid.

Opvallende periode

De uitspraak valt op een bizar moment, juist na de goede wedstrijd van Marokko tegen Spanje op het WK voetbal. Een tijd waarin de Marokkanen euforisch zijn. Sommige vragen zich daarom af of dit opzettelijk is gedaan om opstanden te vermijden.

Uit liefde voor het land

Zoals viel te verwachten krijgt protestleider Nasser Zefzafi de zwaarste straf. Hij moet 20 jaar de cel in. Drie anderen, waaronder Nabil Ahamjik, de rechterhand van Zefzafi, krijgen dezelfde straf. De andere activisten krijgen een straf tussen de één en vijftien jaar. Sommigen krijgen er nog een geldboete van een paar honderd euro bovenop. Een aantal activisten hadden al vanaf het begin van de opstand het gevoel dat ze opgepakt gingen worden. De journalist Mohamed El Asrihi – veroordeeld tot vijf jaar – zei op Facebook voor zijn arrestatie: “Wat ik nu doe, zal tot mijn gevangenschap leiden, omdat wij in een land leven waar degenen die liefde voor hun land voelen, gearresteerd worden.”

Meer vluchtelingen?

Boosheid onder de mensen zorgt voor heftige gesprekken en emoties die oplopen. De mensen begeven zich op de straten en het ziet er naar uit dat de protesten opnieuw zullen toenemen. Zowel de diaspora in Europa als de Riffijnen in Marokko zien dit als een aanslag op hun identiteit. Zorgt dit voor alleen meer vluchtelingen, of richt de woede zich naar de staat?

Ook in België zijn de Riffijnen ontevreden: “Ik betreur dat de ingeslagen weg van Marokko naar meer openheid bruusk wordt verstoord door een ongeziene onderdrukking van een legitieme sociale volksbeweging”, vertelt Antwerps opiniemaker Khalid El Jafoufi.

© 2018 – StampMedia – Yassin Akouh