Het Catalaanse Sport was duidelijk op de voorpagina over Munir El Haddadi: ‘Een ster is geboren’. Gaat dan eindelijk een voetballer met Marokkaanse roots de absolute top bereiken?

Ineens was hij daar: Munir El Haddadi. Een Marokkaanse jongen van amper 18 jaar met ‘Neymar-kapsel’. Stralend van oor tot oor, met het blaugrana om zijn tengere schouders met rugnummer 31, leek hij het amper te beseffen. Zojuist had hij zijn debuut voor Barcelona gemaakt in de met de 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Elche. En misschien nog wel mooier, hij zag zijn naam ingeklemd op het scorebord staan tussen die van de beste voetballer ter wereld: Messi 1-0, El Haddadi 2-0, Messi 3-0.

SPANJE OF MAROKKO?

Pim Verbeek is het met Enrique eens. De Nederlander was tot deze maand vier jaar lang technisch directeur en bondscoach van het olympische team van Marokko. “Als je op deze leeftijd bij het eerste van Barcelona zit, ben je een supertalent. Maar dat weten we al vier jaar. Hij is een paar keer benaderd door de bond om voor onze vertegenwoordigde teams te spelen. Via Ibrahim Afellay is er in het verleden ook contact geweest. Munir heeft inmiddels al drie wedstrijden voor Spanje onder 19 gespeeld. We zijn nog altijd bezig hem te strikken, want hij kan nog steeds voor Marokko kiezen.”

Wordt El Haddadi dan de eerste voetballer met Marokkaanse roots die de absolute top bereikt? “Moeilijk te zeggen”, aldus Verbeek die zich overigens niet herkent in het beeld dat het bij de Marokkaanse voetballer schort aan mentaliteit en dat daarom de absolute top niet wordt gehaald. “Als dat zo was had ik het niet vier jaar vol gehouden. De absolute top is maar voor weinig spelers weg gelegd en er komt ook geluk bij kijken. Bij het olympisch team heb ik alleen maar jongens meegemaakt die er alles voor over hadden om te slagen en die bereid waren te investeren in hun toekomst. Het is maar net waar je de nadruk oplegt: op een Zakaria Bakkali die weigert bij te tekenen bij PSV, of op een Hakim Ziyech die het sportieve aspect bij FC Twente verkiest boven een lucratiever contract bij Feyenoord.”