En opeens ben je geen Marokkaan meer, maar Nederlander. Dankzij de Marokkaanse politie en de Nederlandse pers.

Als je maandelijks de misvattingen en valkuilen in de media over de ‘ander’ bespreekt stemt dat je meer somber dan vrolijk. De vooroordelen en uitsluitingmechanismen zijn anno 2012 nog aan de orde van de dag. Maar gelukkig word je soms ook aangenaam verrast.

Het gebeurde op een suffe maandagavond, terwijl ik mijn vaste rondje nieuwssites deed. Op NOS.nl trok de kop ‘Nederlander vast in Marokko’ mijn aandacht. Ik verwachtte een bericht over een zielige, blonde backpacker die met een zakje wiet was aangehouden (eerlijk is eerlijk), maar niets was minder waar. Het bleek te gaan om de Utrechtenaar Yuba Zalen, lid van de 20-februaribeweging en verslaggever voor de website Amazigh Times. De 24-jarige bibliothecaris werd gearresteerd toen hij foto’s nam tijdens een betoging tegen de regering. In het Noorden van Marokko wordt al weken gedemonstreerd voor meer democratie en voor een gelijke behandeling van de regio.

Ik wist even niet hoe ik moest reageren. De ernst van het bericht drong gelijk tot me door[i], maar toch viel ik eerst van mijn stoel – of in dit geval bank – van verbazing. Een jonge Nederlandse man van Marokkaanse afkomst werd in een nieuwskop Nederlander genoemd…

En niet alleen door de NOS. Ook Nu.nl, RTL Nieuws, RTV Utrecht en vele andere nieuwssites kopten met ‘Nederlander opgepakt’. Zelfs op de site van de Telegraaf en PowNews (echt waar!) werd Yuba een Nederlander genoemd.

Eindelijk.
Vanzelfsprekend was er meer aandacht voor deze trieste zaak geweest als Yuba Zalen Peter Jansen had geheten. En als hij had vastgezeten voor een misdaad werd hij waarschijnlijk juist een Marokkaan genoemd. Maar soms moet je je cynisme opzij zetten en blij zijn met iets kleins. De media die verbinden in plaats van verdelen.

http://www.20februari.nl
http://www.amazightimes.com

Inmiddels is Yuba Zalen gelukkig weer vrij. Hij moet deze week nog wel voor de rechter verschijnen