HELMOND – De Helmondse wethouder Margreet de Leeuw vindt dat media de afgelopen dagen ‘discriminerend’ en ‘stigmatiserend’ waren in hun berichtgeving over overlastgevende jongeren in haar gemeente.

Volgens de wethouder schreven de media de overlast toe aan Marokkaanse jeugd, terwijl de helft van de verantwoordelijke groep bestaat uit autochtone jongeren.

Weer het etiket ‘waardeloos’
“Het gaat om jongeren. Helmondse jongeren. De Marokkaanse jongeren krijgen in de media weer het etiket ‘waardeloos’. Daar baal ik enorm van”, zo zegt De Leeuw in een reactie op de overlast in haar gemeente.

Volgens de wethouder wordt de jeugd die overlast veroorzaakt bij het zwembad en de Helmondse bieb stevig aangepakt. “Grensoverschrijdend gedrag tolereer ik niet”, zegt de wethouder. De gemeente wil de jeugdgroepen extra aandacht geven om ze ‘aan boord te houden’. En dat betekent begeleiding naar school, werk of een stage. Maar als ze echt over de schreef gaan, grijpt de politie in.

Huisregels
Om overlast te voorkomen praat de gemeente met het zwembad en de bieb over goede huisregels en hoe die huisregels het best gehandhaafd kunnen worden. Verder zet Helmond de middelen in die altijd in zulke situaties worden ingezet. Zo praat de gemeente met de ouders van de jongeren die een zwembadverbod of een waarschuwing hebben gekregen en zijn er straatteams die de jongeren aanspreken op hun gedrag.