Nederlanders gunnen autochtone landgenoten een hogere WW-uitkering wanneer ze hun baan verliezen dan migranten die werkloos raken.
Dat blijkt uit een peiling die het tv-programma EenVandaag donderdag presenteert

Autochtone werklozen wordt in drie kwart (75 procent) van de gevallen een uitkering gegund van minstens 70 procent van het laatstverdiende loon. Werklozen van Surinaamse afkomst wordt echter door 65 procen eenzelfde uitkering gegund. Voor werklozen van Marokkaanse origine ligt dat getal nog lager: 60 procent.

Onderscheid
Bij alle grote politieke partijen maakt de achterban onderscheid tussen migranten en geboren Nederlanders als het er om gaat of de uitkering wordt gegund of niet. De kloof is volgens het radioprogramma het grootst onder mensen die op de PVV, VVD of SP stemmen en het kleinst onder kiezers van PvdA en D66.

De WW-uitkering is doorgaans 70 procent van het laatstverdiende loon.

Het onderzoek werd in maart uitgevoerd door Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam. Zij vroegen 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel naar hun mening.

Land van herkomst gunfactor
Zelfs wanneer de werkloze migrant een actieve bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse economie helpt dat niet om de gun-kloof met de werklozen van Nederlandse origine te dichten. De verblijfsduur, eerdere werkervaring, de inzet en het laatstverdiende loon van de immigrant speelt nauwelijks een rol bij deze afweging; het land van herkomst doet dat wel.

Nederlanders vinden slechts twee criteria nog belangrijker dan herkomst: actieve inzet in het zoeken naar een nieuwe baan en verwijtbare werkloosheid.

Werklozen die actief naar werk zoeken wordt door drie vierde (76 procent) de uitkering gegund. Als mensen niet actief naar werk zoeken, halveert dit bijna (41 procent). Als het verlies van de baan niet aan de werknemer zelf ligt gunt eenzelfde aantal (75 procent) de uitkering, terwijl deze steun daalt tot 54 procent wanneer de werknemer door eigen toedoen is weggestuurd. Afkomst is de enige van de drie belangrijkste criteria die geen onderdeel is van de WW.