Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in november aangekondigd dat het een mogelijke verkoop van AH-64E Apaches en aanverwante apparatuur aan Marokko voor een bedrag van meerdere miljarden heeft goedgekeurd.
De wapenwedloop tussen Marokko en Algerije escaleert te midden van verslechterende banden tussen de twee Noord-Afrikaanse landen, ondanks de oproep van Rabat om de spanningen te verminderen.Naar verluidt ondertekende Algiers contracten met Moskou om 42 Sukhoi straaljagers te kopen. De Algerijnse luchtmacht tekende contracten voor 14 Su-34 bommenwerpers en 14 Su-35 jagers. Een optie voor twee andere squadrons van 14 vliegtuigen voor elk type werd ondertekend om de natuurlijke terugtrekking van vliegtuigen uit de luchtmachtvloot in de toekomst te compenseren, verklaarde de Algerijnse defensiewebsite Menadefense.net.

Algerije tekende een ander contract om 14 Su-57 stealth-jagers te kopen, de eerste klant waarnaar de Russische vliegtuigfabrikant dergelijke vliegtuigen zal exporteren, meldde de website. Het contract moet tegen 2025 worden gesloten.

Het Algerijnse leger is van plan twee squadrons Su-30MKA-jets en elk één Su-57s, Su-35s en Mig-29M2s in te zetten. Er zijn ook plannen voor twee squadrons gemoderniseerde Su-24s en één Su-34 squadron voor de bommenwerpersvloot.

Militaire experts uitten scepsis over de acquisitie van de Su-57 door Algerije, en zeiden dat de radarontwijkende jet het testen van de vlucht niet heeft voltooid en belangrijke systemen mist. Geen enkele Russische functionaris heeft de gerapporteerde deal bevestigd en heeft nog meer twijfels geuit over het rapport van de Algerijnse defensiewebsite.

The National Interest, een Amerikaans tijdschrift, meldde dat de Su-57 niet klaar was voor export omdat de ontwikkeling van de jager werd vertraagd door een gebrek aan financiering en de ineenstorting van de Russische ontwikkelings- en productieovereenkomst met India.

Russische stafchef en eerste vice-minister van Defensie generaal Valery Gerasimov zei in december dat de Su-57 vliegproeven onderging. Een Su-57 crashte op 24 december in het Verre Oosten van Rusland tijdens een test.

De rapporten kwamen negen maanden nadat de Verenigde Staten een $ 3,8 miljard verkoop van Block 70/72 F-16 straaljagers, uitgerust met geavanceerde elektronische systemen en wapens, aan Marokko hadden goedgekeurd, naast de modernisering van 23 F- 16s maken al deel uit van de Marokkaanse luchtmacht voor $ 983 miljoen.

Marokko was de grootste klant in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor Amerikaanse wapens in 2019, meldde het tijdschrift Forbes. Washington stemde vorig jaar in met Rabat ter waarde van ongeveer $ 10,3 miljard

Marokko is een van de 22 landen die Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) van de Raytheon Missile Systems Company verwerven in een contract ter waarde van $ 768 miljoen en dat tegen februari 2023 moet zijn afgerond, zei het Amerikaanse ministerie van Defensie .

“Het contract voorziet in de productie van de AMRAAM-raketten, luchtrailraketten in gevangenschap, geleidingssecties, AMRAAM-telemetriesysteem, reserveonderdelen en andere hardware voor productie-engineering”, zei de afdeling in een persbericht op 27 december.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde in november aan dat het een mogelijke verkoop van AH-64E Apaches, ’s werelds meest geavanceerde multi-role gevechtshelikopters, en aanverwante apparatuur, waaronder geavanceerde Hellfire- en Stinger-raketten, aan Marokko heeft goedgekeurd.

“De verkoop van $ 4,25 miljard van 36 Apache-helikopters omvat ook 551 nieuwe en optionele AGM-114R Hellfire-raketten en 200 AIM-92H Stinger-raketten, evenals 558 Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) -kits en talloze bijbehorende apparatuur, ondersteuning, training en logistiek, ”zei het Amerikaanse Defensie Veiligheids Samenwerkings Agentschap (DSCA) in een persbericht.

“Deze voorgestelde verkoop zal het buitenlands beleid en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ondersteunen door te helpen bij het verbeteren van de veiligheid van een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot die een belangrijke kracht is voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Noord-Afrika,” zei de DSCA.

De Marokkaanse wapenexpert Abderrahmane Mekkaoui vertelde de nieuwssite Le360.ma dat de Amerikaanse wapenverkoop aan Marokko de belangen van zowel Rabat als Washington bevordert.

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune stond erop dat Algerije zijn grenzen met Marokko niet zou openen tenzij Rabat zich bij het Algerijnse volk verontschuldigde voor

“Hun waardigheid schenden.”

Algerije sloot zijn grens met Marokko in 1994 nadat Rabat Algerijnse inlichtingendiensten beschuldigde van medeplichtigheid aan de dodelijke aanval op het Atlas Asni-hotel in Marrakech.

De verklaring van Tebboune deed de hoop schijnen op verbeterde betrekkingen nadat de Marokkaanse koning Mohammed VI riep op “het openen van een nieuwe pagina in de betrekkingen tussen de twee buurlanden, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een constructieve dialoog”.