Foto: Achraf Bellaali

Het is vandaag 2 weken geleden dat de visverkoper Mohsin Fikri uit Al Hoceima is omgekomen. Mohsin Fikri werd in een vuilniswagen vermorzeld toen hij zijn geconfisqueerde zwaardvis uit de wagen aan het halen was. De vis zou in beslag zijn genomen omdat Fikri weigerde smeergeld te betalen. Getuigen gaven aan dat een agent opdracht gaf om de pers in werking te zetten. Twee vrienden van Fikri zijn net op tijd uit de pers gesprongen.
Hoewel het gebeuren en de huiveringwekkende beelden hiervan die verschenen lijken echter geen verklaring voor de massale protesten. In meer dan 50 steden over heel Marokko –hoewel vooral in de Rif- zijn tientallen duizendenmensen de straat op gegaan om hun onvrede te uiten. Zij zagen in de zaak van Fikri de belichaming fundamentele problemen in Marokko. Fikri is namelijk verworden tot de martelaar van sociale ongelijkheid, machtsmisbruik en corruptie. Dit is waarschijnlijk waarom de demonstraten de straat op blijven gaan ondanks dat de autoriteiten enkele arrestaties hebben verricht en de vader van Fikri zijn vertrouwen in de onderzoekscommissie heeft uitgesproken. Het vertrouwen dat de demonstranten niet lijken te hebben omdat in het verleden verschillende zaken in het doofpot zijn gestopt volgens hen. Hieronder werd o.a. verwezen naar de dubieuze omstandigheden waarbij 5 jongeren zijn omgekomen tijdens waar geen transparant onderzoek naar is verricht.

Over de concrete eisen van de demonstranten ontstond echter ruis. Demonstranten werden hier en daar verketterd en sommigen vragen zich af waarom mensen zo massaal de straat opgaan. Ondanks de vreedzame en beschaafde karakter van de demonstraties werd er al gauw afgeschrikt met ‘Syrische toestanden’.

In Al Hoceima wordt is, 2 weken na de moord op Firki, een massale demonstratie uitgeroepen. Wat zijn de concrete eisen die de demonstranten hebben eigenlijk? De demonstranten presenteerden gister 21 eisen die bijna allen een sociaal karakter hebben.

Eis nummer 1
Vervolging van de echte (politieke) verantwoordelijken in de zaak Mohsin Fikri zonder zondebokken. Hier is draagt het OM de volledige verantwoordelijk voor.
Eis nummer 2
Dat het onderzoek volledige transparant verloopt en openbaarheid worden geven aan de details van het onderzoek.
Eis nummer 3
Heropening van de zaak van 20 februari 2011 waarbij 5 jongeren mishandeld en vermoord zijn en vervolgens achtergelaten in een brandende bank.
Eis nummer 4
Onmiddellijk opheffen van de decreet 158381 die de Rif tot een militair gebied verklaart waardoor er een grote militaire aanwezigheid is in het gebied en de bewoners een onveilig gevoel van tweederangs burgerschap bezorgt.
Eis nummer 5
Veroordelen en vervolgen van de vastgoed en visserij lobby in het gebied die zich schuldig maken aan corruptie en wetsontduiking.
Eis nummer 6
Stoppen met landonteigening in de Rif door de autoriteiten onder het om van gemeenschappelijk belang ten voordele van commerciële bedrijven. Met dit handelen geven de autoriteiten uiting aan deportatie politiek en daar dienen ze mee te stoppen.
Eis nummer 7
Dat alle bestuurders in het gebied capabel en integer zijn en overtuigd zijn van het belang van mensenrechten.
Eis nummer 8
Beleidsontwikkeling en initiëren programma’s zodat jongeren ter werk gesteld en emigratie daardoor wordt beperkt.
Eis nummer 9
Dat er geïnvesteerd wordt het ziekenhuis in Al Hoceima die in zeer slechte staat. In het ziekenhuis ontbreekt het aan verzorgingsmaterialen en de dienstverlening is ondermaats.
Eis nummer 10
Bouw van een ziekenhuis dat kan voldoen aan de demografische groei in de hele Rif.
Eis nummer 11
Investeren in het centrum voor oncologie/cancerologie in het gebied zodat burgers niet hoeven af te reizen naar steden als Rabat waardoor ze op kosten worden gejaagd. Met name omdat het merendeel van kankerpatiënten in Marokko uit de Rif komen.
Eis nummer 12
Heropenen van vele gesloten klinieken in plattelandsgebieden. Bewoners van deze gebieden kunnen bij heftige regenval niet naar het ziekenhuis gaan.
Eis nummer 13
Verrichten van onderzoek en het komen met oplossing voor de hoge prijzen van levensmiddelen in Al Hoceima. In de stad zijn levensmiddelen opvallend duurder dan elders.
Eis nummer 14
Herziening van de percentage van vis dat geëxporteerd mag worden uit de Rif. De opvallend hoge export percentage maakt de prijzen van vis gebied speelbal van de visserijlobby.
Eis nummer 15
Aanjagen van de lokale economie door een gunstig klimaat te creëren voor fabrieken die vis inblikken waar de lokale bevolking kan werken. Zoals deze er eens waren in de regio.
Eis nummer 16
Het stimuleren van keuterboeren die door de geringe regenval al jaren zeer moeilijke tijden doormaken.
Eis nummer 17
De Nekour-vallei weer terug veranderen in de vruchtbare gebied die het eens was i.p.v. een gebied waar vastgoedmagnaten om strijden.
Eis nummer 18
Het opzetten van een universiteit met alle mogelijke faculteiten in het gebied.
Eis nummer 19
Dat het bankwezen verplicht wordt tot een lokaal investeringsbeleid.
Eis nummer 20
Hervorming van het belastingstelsel waardoor investeren toegankelijker wordt in het gebied
Eis nummer 21
Dat de autoriteiten verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van burgers in het gebied