Met de monarchen en leiders van de wereld die deze week beslissen over Muscat, de hoofdstad van Oman, om hun medeleven te betuigen aan Sultan Haitham Bin Tariq Al Said bij het overlijden van Sultan Qaboos, kon men de afwezigheid van de Marokkaanse koning Mohammed VI niet opmerken.
Hij was niet op komen dagen. Terwijl Arabische leiders en koningen aanwezig waren met grote delegaties, stuurde de Marokkaanse koning zijn broer Prins Moulay Rachid, vergezeld door hoge ambtenaren.
Eeuwenoude traditie
Maar wat niet zo bekend is, is dat de Marokkaanse monarchie – de Alaouite-dynastie – een van de oudste levende monarchieën ter wereld is. Ze volgen de regel van de Sultan (“Qanun Al Sultani”), ongebroken sinds 1613.
De koningen en sultans van de regerende Alaouitische familie in Marokko schenden geen langdurige koninklijke traditie die hen ervan weerhoudt begrafenissen en bruiloften bij te wonen – van het uiten van verdriet of geluk.
Strikte naleving
Deze traditie wordt strikt nageleefd, zelfs als het gaat om condoleren of vieren met koninklijke families van andere landen.
De Marokkaanse koning Mohammed VI, in een interview met de Spaanse krant El Pais in 2005, legde de no-shows uit als onderdeel van de lange traditie van het koninkrijk.
Hij schreef de reden voor de afwezigheid van de Marokkaanse koningen van de Alaouite-dynastie in bruiloften en begrafenissen, zelfs als het gaat om het sluiten van bondgenoten van Marokko, zeggend: “Onze tradities staan koningen niet toe buiten huwelijksceremonies of begrafenissen bij te wonen.”
De niet-deelname van Alawitische koningen aan begrafenissen en bruiloften buiten hun land is ook van toepassing binnen het land.
Maar er waren opmerkelijke uitzonderingen. In 2014 woonde koning Mohammed korte tijd de bruiloft van zijn broer prins Moulay Rashid bij; en in 2011 zag hij het lichaam van zijn tante, prinses Lalla Aisha, uit het koninklijk paleis, zonder deel te nemen aan de begrafenisplechtigheden of de begrafenisgebeden uit te voeren.
‘Koninklijk fatsoen’
Een onderzoeker van de Marokkaanse geschiedenis en koninklijke familietradities, legde de traditie uit aan de online krant Al Ayam 24: “Het falen van de koningen van Marokko om begrafenissen en bruiloften bij te wonen valt binnen het kader van het zogenaamde ‘koninklijke fatsoen’, dat hun leeft verschillend van het leven van de gewone burgers, om waardigheid en prestige te behouden, wat een van de middelen was die de autoriteit gebruikte om hun respect en gehoorzaamheid te verkrijgen. ”
[sg_popup id=31211]