Vanmiddag werd op het Museumplein in Amsterdam de Marokkaanse visverkoper Mohsin Fikri herdacht. Zijn gruwelijke dood leidde in Marokko al een week lang tot grootschalig protest. De protesten, die vooral gaan om machtsmisbruik door de overheid, begonnen in Al-Hoceima, waar het voorval plaatsvond. Sindsdien zijn dagelijks duizenden mensen in alle grote steden in Marokko de straat opgegaan om te demonstreren tegen onrecht en onderdrukking.
Ongeveer 150 mensen trotseerden de regen en kwamen naar de manifestatie, waar verschillende sprekers uit het hele land het woord namen. Tegelijkertijd was er ook in Den Haag een demonstratie, voor de Marokkaanse ambassade. Ook hier waren er ongeveer 150 mensen aanwezig.

De middag begon met een minuut stilte, wat door vele bezoekers als indrukwekkend werd ervaren. Daarna wisselden verschillende sprekers elkaar af op het podium en ook werden gedichten voorgedragen.

Opvallend was dat er ook veel vrouwen en jongeren aanwezig waren op het Museumplein. Voor het podium stonden tientallen kaarsjes opgesteld in de vorm van een groot hart. Dit symboliseerde de nagedachtenis van Mohsin Fikri en de solidariteit met de demonstranten in Marokko.

De Marokkaanse Nederlanders zijn begaan met het lot van Mohsin, zijn familie en de gebeurtenissen in Marokko. De manifestatie in Amsterdam werd gebruikt om de nabestaanden van Fikri en demonstranten in Marokko een hart onder de riem te steken.

De manifestatie, die rustig en waardig was verlopen, werd afgesloten met de sura Elfatiha.

Bekijk ook ons Live uitzending op Facebook

Foto Amazightimes