Ik ben zelf een Berber uit Marokko. Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko, de Arabieren kwamen later. Er zijn vele verhalen over waar de Berbers eigenlijk vandaan komen: volgens sommigen uit Atlantis, de gezonken stad, volgens anderen uit Noord-Europa en weer anderen zeggen dat we van de oude Egyptenaren afstammen, wat is het nou, Faqt? – Yasmine

De Berbers hebben een fascinerende geschiedenis, maar helaas komt Atlantis daar niet in voor. De voorvaders van de Berbers leefden 200.000 jaar geleden al in stamverbanden in de noordelijke Sahara, van Marokko en de Canarische Eilanden in het westen tot westelijk Egypte in het oosten. Het waren nomaden, die leefden van de handel. Zo’n 8000 jaar geleden begonnen die stammen samen te klitten tot één volk: de Berbers.

4956170-7398630

Drie bekende Berbers: Abd al-Qadir, opstandeling tegen de Fransen in de 19e eeuw; Achmed Aboutaleb, Nederlands politicus van Berbers-Marokkaanse afkomst; Zinedine Zidane, stervoetballer (foto: Raphaël Labbé)

Er ontstond een gemeenschappelijke taal en cultuur, die het makkelijk maakte om te handelen langs de randen van de Sahara. De Berbers ontwikkelden alleen geen schrift, waardoor uit de begintijd bijna geen bronnen zijn. Zelf noemden de Berbers zich de Amazigh, maar de naam die de oude Grieken aan dit volk gaven, de Berbers, is blijven hangen. Berber komt van barbaar, een naam die de Grieken gaven aan alle volkeren die geen Grieks spraken.
Rond 1000 voor Christus waren de Berbers op hun sterkst. De Berberse leider Hedjkheperre Setepenre Shoshenq I bracht het zelfs tot farao van Egypte. Een andere (gedeeltelijke) Berber, Septimius Severus werd keizer van het Romeinse rijk. Er zijn drie pausen geweest die waarschijnlijk Berberbloed in hun aderen hadden.
Oorspronkelijk hadden de Berbers een eigen geloof, met meerdere goden. Vanaf het begin van de jaartelling begonnen sommige stammen zich te bekeren tot het christendom, anderen tot het joodse geloof. Maar de komst van de Arabieren in de zevende eeuw – en met hen de islam – zorgde voor de grootste verandering in het leven van de Berbers.
De nomadische Berbers werden door de Arabieren onderworpen en gaven gedeeltelijk hun reizende bestaan op. De Arabische taal en geloof werd de norm. Die overheersing duurt tot de dag van vandaag, hoewel er een Berber ‘revival’ aan de gang lijkt, waarbij de eigen taal en cultuur centraal staat.