Waar is Lalla Salma en wat is er met haar gebeurd? De echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI is wereldwijd het onderwerp van speculatie en geruchten nadat Spaanse media meldden dat de koning (54) en zijn prinses-gemaal (39) gescheiden zijn.

Hola!’, het Spaanse zusterblad van het Britse ‘Hello!’, schreef gisteren: “Koning Mohammed VI, 54 jaar, en prinses Lalla Salma, 39 jaar, zijn gescheiden volgens meerdere bronnen dicht bij het paleis.” Wellicht geen toevallig gekozen datum voor het als ‘scoop’ gepresenteerde nieuws, want het koningspaar was gisteren 16 jaar getrouwd.

De Marokkaanse regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi wilde echter geen antwoord geven op vragen over Lalla Salma die een correspondent van het Spaanse persbureau EFE stelde. 

Het paleis reageerde tot nu toe niet op de berichtenstroom, in bevestigende noch ontkennende zin. Marokkaanse media branden hun vingers er niet aan.

Hartoperatie

De speculaties over Lalla Salma begonnen toen de prinses-gemaal eind vorige maand niet aan het bed van haar man zat nadat hij in Parijs een hartoperatie had ondergaan. Haar afwezigheid viel extra op omdat het Marokkaanse hof, tegen de gebruiken in, een foto verspreidde van de geopereerde koning omringd door zijn broer, zussen en twee kinderen. Dat riep meteen vragen op. Op social media  werd gesuggereerd dat Lalla Salma de foto wellicht had genomen en daarom niet op het beeld stond. Maar dat bleek niet het geval te zijn. 

Lalla Salma werd tijdens de ziekte van Mohammed VI ook geen enkele keer in Parijs gezien, terwijl op Marokkaanse websites negatieve berichten over haar verschenen. Dat is opmerkelijk, want in Marokko is de berichtgeving over de koninklijke familie streng gereguleerd. Buitenlandse media merkten intussen ook op dat Lalla Salma sinds vorig najaar niet meer in het openbaar is verschenen. Ook niet voor evenementen die te maken hadden met haar stichting voor kankeronderzoek.

Burgermeisje

Het burgermeisje Salma Bennani trouwde op 21 maart 2002 met de Marokkaanse koning, die haar de titel van prinses-gemaal gaf. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren: kroonprins Moulay Hassan (14) en prinses Khadija (11). Lalla Salma was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde.