Het initiatief ‘Help Syrië de Winter Door’ (HSDWD) die €15.000 opleverde kwam eerder in opspraak. De actie zou een daad van hoogverraadzijn volgens radicale moslims. Op dewarereligie.nl is te lezen dat de actie Assad sympathisanten zou hebben voorzien van hulpgoederen en daarmee met ‘Assad’s kompanen samenwerken’. Dit heeft volgens de columnist de revolutie in Syrië ondermijnd. De complexiteit van het conflict en de betrokkenen daarin worden in het artikel niet in beschouwing genomen.

Religieus gemotiveerd
World Wide Relief (WWR), een nieuwe humanitaire organisatie heeft hierna ook een campagne voor Syrië gelanceerd. Dat de campagne succesvol was, is binnen twee weken gebleken. Met diverse acties onder moslims (vooral Marokkaanse Nederlanders) is 150.000 euro opgehaald. De laatste benefieten werden in diverse steden (Utrecht, Almere en Huizen), maar ook in het Vlaamse Deurne gehouden. Vooral het religieuze programma met aansprekende predikers is kenmerkend hierbij. Voor de thuisblijvers kon via een internetverbinding meegekeken worden en uiteraard ook gedoneerd worden. De inzameling gaat via de website nog altijd door. De initiatiefnemers hebben verder aangekondigd binnenkort naar Syrië te zullen afreizen om bestemming te geven aan het ingezamelde geld.

Wie zit er achter WWR?
Op de website van WWR is niet te achterhalen wie de oprichters zijn. Na enig speurwerk op sociale media blijkt dat Abou Hafs en ene Mohamed (achternaam niet te achterhalen) nauw betrokken zijn bij het initiatief. Abou Hafs is een radicale prediker, die ook bekend staat om zijn jihadistische anasheed die geweld verheerlijkt.
De activiteiten van WWR schetsen een beeld van een stichting die vooral gepromoot wordt door radicale platforms zoals www.dewarereligie.nl,Shaam Ghareeba, Moslims in Dialoog en Moslimjongeren Almere. Deze clubs spreken zich positief uit over de gewelddadige jihad en betuigen steun aan ISIS, de Al Qaida-tak in Irak en in Syrië. Ook hebben zij de hetze tegen Help Syrië de Winter Door geïnitieerd.

Wie vecht tegen wie
De hoogte van de donaties bewijst een hoge mate van solidariteit met de slachtoffers in Syrië. Omdat de bestemming van de opbrengt van HSDWD de verkeerde was volgens de critici, vragen wij ons af wat de bestemming zal zijn van de donaties van WWR. Zeker gezien de complexiteit van het conflict (wie vecht tegen wie). Dit wordt extra versterkt door de recente gebeurtenissen waarbij het geweld is losgebarsten onder soennitische rebelgroepen. De verantwoording laat nog op zich wachten.

Like Amazightimes op Facebook