Foto: VVD Facebook

Keiharde kritiek van de VVD op Marokko. Volgens kamerlid Malik Azmani moeten de ‘Marokkaanse autoriteiten zich doodschamen.’ De VVD’er is boos, omdat Marokko dwarsligt bij het terugnemen van uitgeprocedeerde landgenoten.
De laatste maanden melden zich steeds meer Marokkanen in Nederland in de hoop asiel te krijgen, maar die aanvragen zijn vrijwel allemaal kansloos. Hun vaderland staat te boek als veilig land, de koning als een bevriend staatshoofd.

Maar ondanks de afwijzing, blijven veel van de Marokkanen in Nederland hangen. In Groningen zorgen ze voor veel overlast. De Groningse burgemeester Peter den Oudsten trok eerder deze week aan de bel, omdat in zijn stad een groep uitgeprocedeerde Marokkanen zich schuldig maakt aan zakkenrollen.

In reactie daarop schrapte staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid & Justitie, VVD) een riante vertrekpremie voor Noord-Afrikanen. Volgens Dijkhoff blijft de houding van de Marokkaanse autoriteiten een struikelblok, omdat het land nauwelijks uitgeprocedeerde onderdanen terugneemt. Kamerlid Azmani stak in een debat over het onderwerp zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. Volgens de liberaal moet Marokko zich ‘doodschamen’ omdat ze ‘Nederland dan laten zitten met hun eigen onderdanen.’ Ook vindt hij dat de Marokkaanse autoriteiten zich achter de oren moeten krabben, omdat de migranten ‘zeggen dat ze niet veilig zijn in eigen land.’