De VVD vindt dat het college niet in de moskee moet praten over wat er leeft in de Turkse of Marokkaanse gemeenschap. ” Praat liever op neutraal terrein.” De uitspraak zorgt voor commotie in de gemeenteraad en daarbuiten.
Als wethouder Yvonne Kammeijer wil weten wat er onder de Turkse en Marokkaanse gemeenschap leeft, moet ze vertegenwoordigers uitnodigen op neutraal terrein, bijvoorbeeld het Stadskantoor. Praten in de moskee is fout. ‘Blijf er weg’.

Dat is de boodschap van VVD’er Gertjan Huismans. De fractievoorzitter hecht aan de scheiding van kerk en staat, zegt hij. “Ben je nog onafhankelijk, als je in de moskee je informatie gaat halen?” Voor hem staat vast dat moskeeën ‘politieke sturing’ krijgen. Vanuit Turkije en in mindere mate Marokko. “Ze zijn gesloten”, vindt hij. “Je kunt je afvragen of je daar een correct beeld ophaalt van wat er leeft.”

Houding
Zijn houding levert Huismans veel kritiek op. Raadslid Farid El-Khassim (BSD), volgens eigen zeggen ‘eerst zoon van een gastarbeider, nu Nederlander met een migratieachtergrond’ voelt zich gegriefd. “Dit doet pijn. Iedereen mag komen waar hij wil. Het college is er toch ook bij de intocht van sinterklaas.” Opmerkingen als deze vergroten de kloof, vindt hij. Ook iemand als Chris Moerkerken (D66) vindt dat Huismans erg ver gaat. “Je kunt in de moskee kennisnemen van de opvattingen die er leven. Ik zou zeggen: college ga gewoon door.” Al erkent hij wel dat er zorg is ‘om de politieke boodschap in de moskee’.

Bijval
Wel bijval krijgt de VVD’er van Ton Linssen (Lijst Linssen). “Hij heeft het keurig gezegd, het is prima om die knip te maken.” Huismans vindt dat het college wel naar de moskee mag voor een feestje, een receptie. Maar meer niet. En ja, ook de VVD komt tijdens de verkiezingscampagne in de moskee. Maar dat is anders dan dat een wethouder of college er praat over wat er leeft, vindt hij.

Moskee
“We zijn een Bergen op Zoom. Het is belangrijk dat mensen in de moskee zien dat de wethouder komt. Dat vinden ze belangrijk”, reageert Umut Barutçi van de Turkse Ulu Moskee. “Het is klinkklare onzin dat we gesloten zijn. Iedereen is bij ons welkom.”

Mohamed Elkadi van de Marokkaanse Elf Feth moskee moet haast lachen om Huismans. “De moskee is niet gepolitiseerd. En iedereen is welkom bij ons. Wat hij zegt klopt niet. Wij zijn inwoners van Bergen op Zoom, het college kan naar ons toe komen en wij naar hen. Als we het doen zoals Huismans zegt, sluit je mensen uit. Dan raakt onze gemeenschap geïsoleerd. Je moet elkaar opzoeken, waar dan ook.”