De Verenigde Staten schieten bij de sluiting van het omstreden detentiecentrum in Guantánamo op Cuba slechts langzaam op. De 47-jarige Younis Chekkouri, die in 2002 als vermoedelijke islamistische strijder uit Afghanistan naar het kamp kwam, werd volgens een mededeling van het Pentagon vandaag overgedragen aan zijn geboorteland Marokko. Volgens de Miami Herald werd hij al in 2009 vrijgegeven voor vrijlating en tijdens zijn 13 jaar gevangenschap nooit aangeklaagd. Na deze transfer blijven nog 115 gevangenen in Guantánamo Bay over.

De Britse organisatie Reprieve, die zich inspant voor de rechten van gevangenen, meent dat Chekkouri in Marokko vastgehouden wordt op een onbekende plaats en heeft hij geen contact met zijn advocaat. Reprieve sprak van een duidelijke schending van het Marokkaans recht.

Punt van Obama
De sluiting van Guantánamo behoort tot de belangrijkste doelen van president Barack Obama, wiens ambtstermijn over 16 maanden achter de rug is. Vooral Republikeinen in het Congres zijn gekant tegen de overplaatsing van gevangenen in de VS. Bij de transfer naar derdelanden vrezen critici dan weer dat gevangenen na hun vrijlating zich weer bij de terroristen aansluiten.

Het kamp op de Amerikaanse marinebasis werd in 2002 na de aanslagen van 11 september 2001 en het begin van het militair offensief in Afghanistan geopend. Doel was terreurverdachten zonder status van krijgsgevangene daar vast te houden. In het kamp bevonden zich tijdelijk 800 gevangenen. Aanklachten of processen waren zeldzaam in Guantánamo, de meeste gevangenen werden en worden zonder gerechtelijke procedure of rechtsbijstand vastgehouden.