Adra Ghedu

De Riffijnse activist Abdelghani Ababou wijst in een Live-Stream op zijn Facebook-pagina op de wijziging van de houding van Marokko ten opzichte van de toestand in de Rif. Tot voor kort hield Marokko er aan vast dat wat er in de Rif gebeurt een binnenlandse aangelegenheid is. Maar Marokko stuurt Driss El-Yazami naar het Europees Parlement om te spreken over de mensenrechten situatie in Marokko en in het bijzonder in de Rif.

El-Yazami is voorzitter van de Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten — Conseil National des Droits de l’Homme (CNDH). Dat is een overheidsorgaan die met een decreet van de koning werd opgericht en door de Marokkaanse overheid gefinancierd wordt.

CNDH heeft geen actie ondernemen om de dood van de visverkoper Mohsin Fikri in 2016 te onderzoeken. Sterker nog, dit overheidsorgaan verbergt de repressie van de Makhzen in de Rif. In Al Hoceima was sprake van twee doden bij de grote demonstratie van 20 juli 2017. Er zijn meldingen van bedreigingen met verkrachting, arrestaties van minderjarigen, illegaal afname van DNA van mensen in voorarrest etc. Ondanks dat alles meldt de algemene secretaris van de CNDH Mohammed Essabbar dat wat er in de Rif gebeurt veiligheid onevenwichtigheden zijn en niet meer dan dat.

Het doel van het bezoek van de voorzitter van de Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten aan het Europees Parlement is de mensenrechtenschending in Rif goed te praten, dus niet de waarheid vertellen aan de Europese parlementariërs zoals hij al eerder deed.

Op een conferentie van de Franse Groenen in 2011 werd Driss El-Yazami door de journaliste Zineb El Rhazoui geconfronteerd met de door het regime verborgen gehouden gevangenis in Temara, waar mensen met flessen zijn verkracht, minderjarigen worden vastgehouden en van een persoon is de penis afgesneden.

El-Yazami wilde weg lopen bij een rondtafelgesprek in 2014, over de mensenrechten in Frankrijk toen hij op de schendingen van de mensenrechten in Marokko werd gewezen. De organisatie l’Institut des Cultures heeft dit evenement halverwege geannuleerd toen een Marokkaanse ex-sporter uit het publiek vertelde dat hij in Marokko was gemarteld en nog steeds door Marokko bedreigd wordt.

Ababou is van mening dat de heer El-Yazami op zijn minst het medische verslag van het onderzoek die de arts van CNDH verrichte op gevangenen van de Rif-volksbeweging moet openbaren. Het gaat om een kort verslag van ongeveer 35 pagina’s dat vorig jaar is gemaakt naar aanleiding van verklaringen over martelingen van Riffijnen in voorarrest.