Marokkaanse Nederlanders, leden en sympathisanten van Amnesty International hebben bevreemd en verontwaardigd gereageerd over het bezoek van Ila Kasem, bestuursvoorzitter Amnesty Nederland, aan een Marokkaans troonfeest. Dit feest, georganiseerd door het Marokkaanse consulaat in Utrecht, had de 13-jarige troonsbestijging van de Marokkaanse koning Mohammed 6 te vieren als doel.

De Marokkaanse Nederlanders (e.a) vinden dat zij door de Nederlandse afdeling van Amnesty International hierdoor in de steek gelaten worden tijdens een kritische periode waarin mensenrechtenschendingen in Marokko aan de orde van de dag zijn. Afgelopen periode zijn er tientallen politieke en mensenrechtenactivisten in het land achter tralies beland met hoge gevangenisstraffen. Hiervan zijn sommigen vanwege de erbarmelijke omstandigheden in hongerstaking. Boven genoemden en een aantal NGO’s vinden dat de Nederlandse afdeling van Amnesty International met de aanwezigheid van hun voorzitter een verkeerd signaal afgeeft. Kasem zou vanwege zijn functie bij Amnesty International Nederland en zijn betrokkenheid bij de Marokkaanse gemeenschap zich bij uitstek bewust moeten zijn van de schrijnende mensenrechtensituatie in Marokko. Hierdoor zou hij en daarbij Amnesty International zich niet moeten laten associëren met wandaden van de Marokkaanse overheid. ‘Het bezoek van de voorzitter van Amnesty Nederland aan het troonfeest druist in tegen de principes van de organisatie’ aldus Rani el Kaddouri, de voorzitter van het Forum Mensenrechten Noord- Marokko.

Marokkaanse NGO’s Nederland zijn verbolgen
Mohammed Skefati, voorzitter van het Komité Mensenrechten Marokko (KMM), zei in een reactie dat het ongehoord en onverstandig dat een publieksfiguur binnen het mensenrechtenveld bij een troonfeest van een staat aanwezig is die de mensenrechten op grove wijze schendt. ‘het is onverstandig, in welke hoedanigheid hij daar ook was’ aldus Skefati. Volgens Skefati had de voorzitter Kasem aandacht moeten vragen voor de 450 arrestanten die sinds de opkomst van de 20 Februari Beweging zijn gearresteerd waarvan tientallen zware gevangenisstraffen hebben gekregen en in hongerstaking zijn –met alle gevolgen van dien- en de martelaren van de beweging waaronder de 5 jongeren die omgekomen zijn in Al Hoceima en waar nog steeds geen onderzoek is gedaan naar de toedracht. Skefati voegt hieraan toe dat er geruchten (die nog geverifieerd zullen worden) zijn dat de voorzitter van Amnesty Nederland bij heeft gedragen aan de totstandkoming van het troonfeest. Hij geeft aan het voorval niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. ‘Wij zullen Amnesty Nederland vragen om opheldering over deze kwestie’.

El Kaddouri, vindt dit voorval betreurenswaardig. Hij zegt dat Forum Mensenrechten Noord- Marokko teleurgesteld is. ‘Amnesty kan zich als een onafhankelijke en betrouwbare mensenrechtenorganisatie niet inlaten met lobbyactiviteiten van landen waarin de mensenrechten worden geschonden’. Verder voegt El Kaddouri toe het erg spijtig te vinden dat Amnesty International in Nederland Marokko niet meer als aandachtsland heeft. Forum Mensenrechten Noord- Marokko vindt dat er hernieuwde aandacht moet komen voor het land gezien de recente ontwikkelingen en de toenemende bezorgdheid van vele Marokkaanse Nederlanders.

Marokkaans lobby op Nederlandse bodem.
Volgens een Marokkaanse Nederlander uit Rotterdam (die niet bij naam genoemd wil worden) zijn soortgelijke activiteiten van het Marokkaanse consulaat bedoeld om vooraanstaande Marokkaanse Nederlanders aan zich te binden om daarmee een Marokkaanse lobby op Nederlandse bodem te creëren. Dit betekent dat deze ‘nieuwe ambassadeurs’ vooral het imago van Marokko proberen op te poetsen. Hierbij zouden de aanwezigen ook alleen op uitnodiging mogen zijn.

In een telefonisch gesprek met Amazightimes gaf de persvoorlichting van Amnesty Nederland aan dat Kasem het troonfeest waarschijnlijk op persoonlijke titel heeft bezocht. De functie van voorzitter bij Amnesty Nederland is een onbezoldigde functie, bestuurders hoeven geen verantwoording af te leggen voor privé aangelegenheden. Het bezoek van Kasem zou niets af doen aan de geloofwaardigheid van Amnesty. Ila Kasem zelf was niet bereikbaar voor commentaar.