Wat is het verhaal van de buren in je straat? Weet jij wie je buren écht zijn? En klopt het wel wat je van hem of haar denkt?

In het NCRV-programma ‘Achter de Voordeur’ nemen buren een kijkje in elkaars huis en leven. Gaandeweg ontstaat er begrip en groeit het contact. In deze achtste aflevering het verhaal van Hoda Hamdaoui in Utrecht en Kristin Schrot in Amsterdam Buitenveldert.

Hoda is geboren in Marokko. Haar vader komt als gastarbeider naar Nederland, en zij komt later met haar moeder ook deze kant op. Als kind voelt ze zich meer Nederlands dan Marokkaans, maar na de moord op Fortuyn en Van Gogh gaat ze zich steeds meer in haar roots verdiepen. Ze begint een eigen Fashion en Lifestyle magazine voor Marokkaans Nederlandse vrouwen. Het blad heet Hoda, zoals zijzelf, wat “Gids” betekent. Het wordt in kleine oplage gedrukt en tot nu toe betaalt ze het uit eigen zak. Iedereen, van fotograaf tot journalist werkt gratis mee. Ze denkt dat er behoefte is aan positieve rolmodellen, de Marokkaanse gemeenschap komt al vaak genoeg in een negatief daglicht te staan. Het eerste nummer van het blad verschijnt in het jaar dat haar vader overlijdt. Er staat een ode in aan haar vader, de liefde voor hem geeft Hoda de kracht om door te gaan.

Kristin is geboren in Oberweissbach in voormalig Oost-Duitsland. Haar moeder wilde dat ze verpleegster zou worden maar ze kiest haar eigen weg, tegen alle adviezen in. Ze wordt ontdekt als fotomodel en reist de hele wereld over. In Amsterdam komt ze in aanraking met de muziekwereld en als ze op een avond in Club Panama draait zijn er toevallig allemaal belangrijke figuren uit de muziekwereld aanwezig. Dat betekent haar internationale doorbraak als DJ en ze treedt meer in het buitenland op dan in Nederland. De DJ-scene is een echte mannenwereld en ze heeft als vrouwelijke DJ moeten knokken om een plekje te veroveren. Maar ondanks alle successen mist ze haar moeder in Duitsland, ze bellen dagelijks met elkaar. De buurvrouw die bij haar komt kijken herkent haar verhaal, ze is zelfstandig ondernemer en weet wat het is om risico’s te nemen en ergens voor te gaan.

‘Achter de Voordeur’, zaterdag 24 augustus om 19.35 uur op Nederland 2