Op de avond dat de lente dit jaar eindelijk lijkt door te breken, is het toestromend publiek naar de muziektempel de Melkweg in Amsterdam getuige geweest van een muzikale ervaring. Gisteravond was het fenomeen dat het publiek van de Oude Zaal eerst verstelde voor het stelten zette om daarna volledig in zijn greep te houden, is niemand minder de rising star van de Touareg muziek Omara Moctar die beter bekend is onder zijn naam Bombino. In zijn Amazigh (Berber) muziek klinken de soms swingende dan weer eindeloze klanken van zijn nomaden volk dat de Sahara het thuisland noemt.

Twee jaar geleden was Bombino, de artiestennaam en de leadzanger en virtuoos gitarist van de gelijknamige groep, een nobody bij het groot Nederlandse publiek. Tijdens een van zijn eerste optredens in Nederland ruim een halfjaar geleden aan de Tolhuistuin in Amsterdam Noord konden slechts een handjevol mensen kennis maken met een muzikale beleving en gitaargenialiteit. Twee albums later en een tournee dat hem bracht naar alle uithoeken van de wereld is Bombino als naam in de muziekwereld gevestigd en vond zijn weerklank tot in de Muziekblad Rolling Stone.

Het eerste album van Bombino die de naam van zijn stad ‘Agadez’ kreeg, was de eerste verrassing voor het grote publiek met zijn muziek. Zijn tweede album die de toepasselijke naam Nomad kreeg, is recentelijk uitgebracht en werd geproduceerd door Dan Auerbach.

Bombino is nog zaterdagavond 13 april te bewonderen in Den Haag en zondag 14 april is hij voorlopig voor het laatst in Nederland te zien. Dan treedt Bombino in Utrecht in de Tivolli De Helling.