Ongeveer een maand na haar arrestatie heeft de rechtbank in Casablanca de vrouw vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar wegens het verspreiden van nepnieuws.

De rechtbank achtte bewezen dat de vrouw “valse informatie” heeft gepubliceerd en zich te hebben verzet tegen het naleven van de preventiemaatregelen omtrent het coronavirus.

De Marokkaanse politie had de 48-jarige vrouw uit Fez half maart opgepakt wegens het plaatsen van video’s waarin ze het bestaan van het dodelijke longvirus COVID-19 ontkende, meldde de nationale veiligheidsdienst DGSN destijds in een verklaring.

Vlogster “Mi Naima” (moeder Naima) deelde de video’s op haar YouTube-kanaal (450.000 volgers) en op Facebook. Volgers van Naima vonden de video’s te ver gaan en besloten de
autoriteiten in te lichten. In haar laatste video biedt de emotioneel aangeslagen vlogster haar excuses aan.

Marokko heeft gedurende de coronacrisis de strijd tegen nepnieuws geïntensiveerd. De onlangs goedgekeurde wet maakt het mogelijk mensen te vervolgen als gedrag op het internet leidt tot het verstoren van de openbare orde of op welke manier dan ook van invloed is op de algemene veiligheid.