De families van vijftien Algerijnen die al een jaar vermist worden, zijn ervan overtuigd dat ze in de gevangenis in Marokko zitten na te hebben getracht om illegaal naar Europa te emigreren.

Eerder deze week verzamelden de families zich bij de plek waar de jongemannen vertrokken. Volgens El Watan werd sinds die dag niets meer van hen vernomen en zijn hun naasten er zeker van dat ze door de Marokkaanse autoriteiten werden gearresteerd en veroordeeld.

Ahmed Merrah, de broer van één van de vermiste jongemannen, weet zeker dat zijn broer nog leeft en in Marokko is. Volgens hem is het echter nog niet gelukt om dat te bevestigen. Hij vraagt aan de Algerijnse autoriteiten om in te grijpen en mee naar de “vermiste harragas” te zoeken.

“We hebben aan alle deuren geklopt, maar niemand wil ons helpen. We hebben de zaak bij de gendarmerie en de officier van justitie in Boumerdez gemeld. Ze konden ons niet helpen. Hebben onze kinderen iets fout gedaan dan moeten we ze terugbrengen om ze te veroordelen.”, zegt de vader van één van de verdwenen jongens. Volgens hem zouden ze zeker contact hebben gezocht met hun families als ze in Europa waren aangekomen. “Ginder zouden ze niet zomaar in de cel zijn gegooid”, aldus de oude man.

Een andere familielid vertelde aan de medium het verhaal van een jonge Algerijn waarvan iedereen dacht dat hij was omgekomen terwijl hij in Marokko vastzat. Hij was naar Algerijegerepatrieerd na de tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse zaken.