Vijf jonge Marokkanen die tijdens de ramadan in Marrakesh in het openbaar vruchtensap dronken, zijn woensdag voorgeleid en in beschuldiging gesteld. Hun zaak komt dinsdag voor.Ook een rechtszaak tegen twee jonge Marokkaanse vrouwen die een jurk droegen, zorgt voor rumoer.

Het persagentschap AFP geeft het bericht over de inbeschuldigingstelling op basis van informatie van Omar Arbib, leider van de mensenrechtenorganisatie Association Marocaine des Droits de L’Homme (AMDH).

De vijf waren volgens Arbib maandag vanuit hun woonplaats Rabat op weg naar de luchthaven in Marrakesh. Zo rond 15 uur, bij een buitentemperatuur van 48 graden, bestelden ze fruitsap bij een verkoper op het beroemde, centrale plein van Marrakech, Jamaa El Fna. Ze dronken het ter plekke op.
Concurrerende verkopers alarmeerden de politie die de vijf arresteerde.

Ze worden in beschuldiging gesteld op basis van artikel 222 van de strafwet dat stelt dat “elk individu dat de islam aanhangt en dat in een openbare plaats de vasten breekt tijdens de ramadan zonder religieuze verantwoording bestraft kan worden met één tot zes maanden gevangenis en een boete”.

Vier van de vijf zullen dinsdag voor een rechtbank verschijnen. De vijfde, die minderjarig is, wordt vrijdag al voor de jeugdrechtbank gedaagd.

De vijf wilden volgens Arbib een vriend uitwuiven die naar Qatar vertrok.

Het Franse blad ParisMatch meldt dat Arbib aan de nieuwssite Médias24 heeft gezegd dat agenten op het politiebureau bij een van de vijf hasj ontdekt hebben. Diezelfde jongeman zou ook alcohol in het bloed gehad hebben.

Te korte jurk
Een aantal mensenrechtenorganisaties, waaronder AMDH, voert ook actie ter verdediging van 2 jonge vrouwen die midden juni in Inezgane, een voorstad van Agadir, zijn gearresteerd. De vrouwen, 19 en 23 jaar oud, stapten door de souk op weg naar het kapsalon waar ze werken, toen ze werden lastiggevallen door omstanders, die vonden dat hun jurk te kort was. De omstanders werden handtastelijk. De politie kwam tussenbeide, en ontzette de vrouwen door ze te arresteren.

De twee werden voor een rechtbank in Agadir in beschuldiging gesteld wegens openbare zedenschennis en verschenen maandag (volgens plaatselijke verslagen in jurk) voor de rechter. Een uitspraak volgt op 13 juli. In dit geval kan er een gevangenisstraf tussen 1 maand en 2 jaar worden toegekend. De sympathisanten hebben er goede hoop op dat er geen straf zal volgen, want zelfs de procureur wil de zaak klasseren.
Maar dat vrouwen, onder druk van een soort burgerzedenpolitie, werden gearresteerd op basis van een rekbaar begrip als openbare zedenschennis, veroorzaakte toch een schok bij een deel van de bevolking.

Tegen de arrestatie van de vrouwen doet een petitie de ronde die volgens ParisMatch al 25.000 handtekeningen heeft gehaald.

Sympathisanten hebben een druk bezochte Facebookpagina opgericht, Mettre une robe n’est pas un crime, ‘een jurk dragen is geen misdrijf’. Op die Facebookpagina wordt ook commentaar gegeven op de ramadanarrestaties in Marrakech.

Ook deelt men foto’s van grootmoeders uit de jaren 60 die veel onthullender kleding droegen dan hun kleindochters nu.