De Marokkaanse bondscoach Rachid Taoussi heeft vier spelers met Nederlandse roots opgenomen in de selectie voor de Afrika Cup. Nordin Amrabat, Karim El Ahmadi, Mounir El Hamdaoui en Oussama Assaidi behoren tot de 24-koppige groep, meldt de Marokkaanse bond woensdag. De Leeuwen van de Atlas nemen het in de poulefase op tegen gastland Zuid-Afrika, Angola en Kaapverdië.

Amrabat, El Ahmadi, El Hamdaoui en Assaidi hebben allen een verleden in de Eredivisie, maar zijn inmiddels buiten de landsgrenzen actief. Zo spelen Assaidi en El Ehmadi in Engeland voor respectievelijk Liverpool en Aston Villa. El Hamdaoui komt uit voor het Italiaanse Fiorentina, terwijl Amrabat de Turkse topclub Galatasaray dient. Oud-Feyenoorder El Ahmadi is met achttien interlands de meest ervaren Marokkaanse international met een Nederlandse achtergrond.

Het wordt de vijftiende deelname van Marokko aan de Afrika Cup. Eenmaal wisten de Noord-Afrikanen het toernooi te winnen, in 1976.

De Afrika Cup wordt van 19 januari tot en met 10 februari gehouden in Zuid-Afrika. Het is het tweede Afrikaanse titeltoernooi in twee jaar na de editie van begin dit jaar in Gabon en Equatoriaal Guinea. Vanaf volgend jaar wordt het toernooi in de oneven jaren gespeeld om zo uit het vaarwater van EK’s en WK’s te blijven. Zambia is titelhouder.