Al Hoceima kent de realisatie van verschillende culturele projecten en infrastructuren in het kader van het ruimtelijke ontwikkelingsprogramma “Al Hoceima Manarat Al Moutawassit”, gelanceerd door koning Mohammed VI in oktober 2015.

Deze projecten omvatten een Grand Theater, met een totale oppervlakte van ongeveer 7.000 m2, een muziek conservatorium en een cultureel centrum in de gemeente Imzouren, in aanvulling op de rehabilitatie en verbetering van verschillende sites en monumenten. geschiedenis van de provincie. Het Al Hoceima Grand Theater-project, uitgevoerd voor een totaal budget van ongeveer 75 miljoen dirhams (MDH) en de voortgang van de werken heeft ongeveer 75% bereikt Het omvat een muziek conservatorium en verschillende culturele voorzieningen .

Van zijn kant, het culturele centrum van Imzouren, wiens werk bijna voltooid is. Het omvat verschillende zalen gewijd aan theatershows, bibliotheken, een muziek conservatorium. De gemeente Imzouren van haar kant zal profiteren van een cultureel centrum met een totale oppervlakte van ongeveer 2.100 m2, tegen een geschatte kostprijs van 22 MDH. Naast culturele en artistieke voorzieningen in de nabijheid, zijn projecten geprogrammeerd voor de rehabilitatie en verbetering van een aantal monumenten en historische locaties in de regio, zoals de sites van Ajdir, Badis, Kelaat Arbaa Taourirt, Kasba Snada en het fort Torres d’Alcala in Ait Boufrah.

De totale kosten van de restauratie- en revalidatiewerkzaamheden aan deze archeologische en historische sites, uitgevoerd in samenwerking tussen het ministerie van Cultuur, Jeugd en Sport (ministerie van Cultuur) en het ministerie van Binnenlandse Zaken, bedragen rond de 32 MDH.