De veroordeling van prominente mensenrechtenadvocaat Abdessadak El Bouchattaoui door een Marokkaanse rechtbank voor zijn online berichten is een poging om alle kritiek op de afhandeling van de Hirak-protesten in de Rif-regio door de veiligheidstroepen tot zwijgen te brengen, zei Amnesty International vandaag.

Op 8 februari veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Al Hoceima El Bouchattaoui tot 20 maanden cel en een boete van 500 dirhams (ongeveer USD 50). Hij werd beschuldigd van het plaatsen van berichten op Facebook over mensenrechtenschendingen en het bekritiseren van de veiligheidstroepen op beschuldigingen zoals “beledigen van openbare functionarissen”, “bedreigen en beledigen van openbare lichamen”, en “bijdragen aan de organisatie van een ongeoorloofde en verboden demonstratie”. De laatste aanklacht betrof een Facebook-bericht waarin hij zei dat hij op 20 juli 2017 zou deelnemen aan een lokaal protest als waarnemer.

Als onderdeel van hun algemene harde optreden tegen protestacties tegen Hirak, intimideren de autoriteiten nu die verdedigende Hirak-demonstranten en hebben minstens twee andere mensenrechtenadvocaten opgeroepen met betrekking tot hun berichten op Facebook. Tussen mei en november 2017 arresteerden veiligheidstroepen ten minste 410 mensen omwille van de protesten. Meer dan een dozijn demonstranten worden momenteel berecht alleen vanwege het gebruik van hun recht op vreedzame vergadering en kunnen voor maximaal 20 jaar gevangenisstraf krijgen. Anderen, waaronder minderjarigen, zijn tot zes maanden in voorlopige hechtenis gehouden.

De rechtbank gebruikte als bewijsmateriaal 114 berichten gepubliceerd door El Bouchattaoui op zijn persoonlijke Facebook-account, evenals andere opmerkingen bij nationale nieuwsmedia, waar hij kritiek had op het gebruik van buitensporig geweld tegen vreedzame betogers door veiligheidstroepen.
Abdessadak El Bouchattaoui blijft tot het beroep van het vonnis vrij. Hij vertelde Amnesty International dat “dit de eerste keer is sinds de jaren 80 [bekend als de” Jaren van lood “in Marokko] dat een vonnis tegen een advocaat uitsluitend op basis van zijn mening wordt uitgesproken. Het vonnis is arbitrair, oneerlijk en een schending van de vrijheid van meningsuiting. Dit is een politieke beslissing waar we beroep op zullen aantekenen.”

Abdessadak El Bouchattaoui werd drie keer eerder verhoord op het politiebureau van Tétouan in verband met andere 150 Facebook-posts die kritiek hadden op de repressieve reactie van de autoriteiten in de Rif op vreedzame protesten. In juli 2017 werd Abdelaziz Nouaydi, een andere mensenrechtenadvocaat, tijdens een protest door de politie geslagen.

Artikelen zoals 263 en 265 van het Strafrecht stellen de uitoefening van het recht op vrijheid van meningsuiting strafbaar, wat in strijd is met artikel 19 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (ICCPR), dat Marokko ook ondertekent heeft alsook strookt het niet met artikel 25 van de Marokkaanse grondwet van 2011, dat de vrijheid van gedachte, mening en meningsuiting in al zijn vormen waarborgt.

Amnesty international dringt er bij de autoriteiten op aan de veroordeling tegen Abdessadak El Bouchattaoui en alle andere vreedzame betogers, mensenrechtenactivisten en journalisten die worden vervolgd of vastgehouden, eenvoudig te vernietigen vanwege hun vreedzame uitoefening van hun rechten op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering.

Vertaling:Noureddine Adherbal