De rechtbank heeft vandaag een 79-jarige man uit Harlingen veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. Het betreft een zaak uit het zogenaamde ‘Sprinkhaan-onderzoek’. De man was kapitein op een schip waarmee in 2007 1.620 kilo hasj van Marokko naar Nederland is vervoerd.

De rechtbank is van oordeel dat sprake is van een ernstig feit. Het vervoeren van en de handel in grote hoeveelheden hasj is verboden vanwege het voor de volksgezondheid schadelijke karakter daarvan. Verdachte heeft zijn eigen belang laten prevaleren en heeft door zijn handelen een bijdrage geleverd aan de internationale handel en verdere verspreiding van een grote hoeveelheid hasj. Met dit soort criminele activiteiten zijn grote geldbedragen gemoeid en worden grote illegale geldstromen gegenereerd. Verdachte heeft ook hieraan door zijn handelen een bijdrage geleverd. Verdachte was voorts eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de strafmaat echter ook rekening gehouden met het feit dat het delict reeds in 2007 heeft plaatsgevonden en er sprake is van een niet te rechtvaardigen schending van de redelijke termijn van behandeling van de zaak. Daarnaast is verdachte in de tussentijd reeds veroordeeld tot gevangenisstraf van ruim vijf en jaar voor een soortgelijk feit in Spanje

 

Lezersactie! stuur en een mail naar Amazightimes en ontvang de kortingscode voor het concert van Khalid Izri in Theater Zuidplein en maak gebruik van de €5 korting!