Gangster Anass El Azouzi, die dinsdag werd veroordeeld tot 20 jaar cel in België , is op de vlucht. Maar toch is hij makkelijk te vinden. Anass is volgens zijn Facebook op vakantie in Marokko. De kans dat hij daar wordt gearresteerd, is vrijwel nihil. Marokkaanse criminelen weten dat en kunnen zo jaren onderduiken.

Marokkaanse criminelen maken handig gebruik van hun dubbele nationaliteit. Dat blijkt nog maar eens na de veroordeling van Anass El Azouzi. De 26-jarige Marokkaans/Belgische crimineel kreeg gisteren twee keer 10 jaar cel voor twee schietpartijen in het drugsmilieu in Borgerhout. Anass bleef afwezig op zijn proces en daarom staat hij nu internationaal geseind. Maar zich echt verstoppen doet Anass niet. Hij had de bui al zien hangen en reisde enkele dagen geleden af naar Marokko. Daar postte hij op Facebook onder meer selfies vanuit zijn favoriete restaurant Luigi’s in Tanger. Hij polste ook bij de vrienden en vriendinnen wanneer zij deze vakantie naar Tanger zouden komen.

Dinsdag viel het verdict en dat kwam toch wel zwaar aan bij Anass. Amper enkele uren na de uitspraak postte hij een foto onder de titel “Man veroordeeld tot 20 jaar cel voor twee moordpogingen”. Het Antwerpse gerecht heeft volgens Anass weer met twee maten en gewichten gewogen. Hij schrijft: “Belgische justitie: pedo’s en kindermoordenaars krijgen korting, maar als Belg natuurlijk.”

Zijn advocaat Frederic Thiebaut, die wel op het proces aanwezig was, weet naar eigen zeggen niet waar Anass nu verblijft. “Mijn clïënt had het openbare ministerie gevraagd om verschillende dossiers samen te voegen. Dat werd geweigerd. Daarom is mijn cliënt niet naar zijn proces gekomen. Maar waar hij nu verblijft, daar heb ik geen idee van”, zegt de advocaat die verder geen commentaar geeft.

De politie en het Antwerpse gerecht weten natuurlijk ook wel waar Anass El Azouzi naartoe is. Toch zullen zij weinig kans maken om de Marokkaanse gangster in Marokko te laten arresteren. De Marokkaanse justitie levert geen onderdanen uit, net als België trouwens.

Kans afwachten
Een betrouwbare bron bij justitie zegt: “Marokko zou Anass El Azouzi kunnen oppakken en hem in Marokko een nieuw proces geven voor de twee schietpartijen waarvoor hij in België tot 20 jaar is veroordeeld. Maar de Belgische justitie is daar niet happig op. België wacht liever rustig haar kans af tot El Azouzi ergens aan de grenzen van Europa wordt opgepakt en aan België kan worden uitgeleverd.”

Marokkaanse criminelen treffen mekaar elke zomer in badsteden als Nador en Tanger. Onder meer de Nederlandse journalist Wouter Laumans deed daarover verslag in zijn boek “Mocro-maffia”. Hij toont daarin foto’s van de Antwerpse criminelen op vakantie. Vooral in Nador rijden zij rond in hun BMW’s en Porsches, luieren ze aan het zwembad of verpozen ze op een zonnig terrasje.

Voor Lange Kadda, Abdelkader Rahmuni, is dat luilekkerleven na drie jaar ten einde. Vorige week werd hij gearresteerd toen hij vanuit Marokko met een vals paspoort via Spanje naar België wilde komen. De federale politie gaat Lange Kadda vandaag ophalen in Spanje en brengt hem over naar de gevangenis in de Begijnenstraat. Hij moet in België nog 40 maanden cel uitzitten