AMSTERDAM – Dat de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) de verkiezingen in Marokko heeft gewonnen, is niet positief. Dat vindt Yuba Zalen van een van de twee takken van de 20 Februari Beweging Nederland. „Ze staan bekend om hun populistische uitspraken.”

„De PJD was de afgelopen jaren prominent aanwezig in het politieke bestel in Marokko”, zegt Zalen. „Het volk heeft het vertrouwen in dat bestel opgegeven. Er is geen reden om aan te nemen dat ze het nu beter zouden doen.”

Het opkomstpercentage bij de verkiezingen was volgens de Marokkaanse overheid 45 procent. Gezien „de propaganda” die mensen ertoe moest bewegen om te gaan stemmen, is dit volgens Zalen „een slag voor de regering”. De 20 Februari Beweging had opgeroepen de verkiezingen te boycotten.
Overigens heeft Zalen er niet veel vertrouwen in dat de officiële cijfers over de opkomst en uitslag echt kloppen. De verkiezingen staan namelijk onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat volgens veel Marokkanen weinig transparant is. „Er is geen enkele aanleiding om aan te nemen dat dit betrouwbare cijfers zijn.”