Marokkanen mogen vandaag naar de stembus. Maar of ze dat ook gaan doen is maar de vraag, want veel van hen boycotten de verkiezingen.

BNR’s Humberto Tan sprak over de verkiezingen in Marokko met onze correspondent ter plekke Sietske de Boer en met Jan Jaap de Ruiter, Arabist aan de Universiteit van Tilburg

Yuba Zalen van de 20 Februari-beweging in Nederland vindt niet dat je van echte verkiezingen kunt spreken

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de bevolking eerder dit jaar met grote meerderheid instemde met een grondwetswijziging die voor meer democratie zou moeten zorgen. Het nieuwe parlement krijgt daardoor, in elk geval op papier, een prominentere rol dan de vorige.

De ruim 13 miljoen stemgerechtigden kunnen kiezen uit meer dan 30 partijen. Naar verwachting zal geen van hen een meerderheid behalen in het 395 zetels tellende parlement.

Uitbarsting
Koning Mohammed VI kondigde hervormingen aan nadat in andere Arabische landen, zoals Tunesië en Egypte, de sluimerende onvrede over slechte leefomstandigheden en autoritaire en corrupte regimes tot uitbarsting was gekomen.

Jan Jaap de Ruiter, Arabist aan de Universiteit van Tilburg: “De koning heeft de vlucht naar voren genomen. Die dacht ‘dat gaat mij niet overkomen wat er in de andere landen is gebeurd’. Dus die heeft een referendum uitgeschreven, wat met een griezelig hoog percentage is aangenomen van bijna honderd procent. Sowieso zijn de meeste monarchiën nog redelijk buiten schot gebleven, behalve in Bahrein. De koning heeft veel prestige en macht, en is nog steeds erg populair.”

Weinig verandering
Maar omdat de koning het grootste deel van zijn macht behoudt, denken critici dat de verkiezingen weinig verandering gaan brengen in de situatie. Zeker als de bestaande problemen als werkloosheid en stijgende prijzen niet worden opgelost.

De opkomst zal niet hoog zijn, verwachten deskundigen. Met name jongeren zijn ontevreden over de beloftes van de koning tot hervorming. De jongeren zijn geïnspireerd door de Arabische revolutie, en organiseren zich in de 20 Februari-beweging, die burgers oproept de verkiezingen te negeren.

Op straat
Zij willen dat het hele systeem op de schop gaat”, zegt onze correspondent in Marokko, Sietske de Boer. “De beweging is wijdverspreid en populair, maar niet goed georganiseerd. In veel steden wordt veel gedemonstreerd en er zijn pamfletten verpreid, maar die worden net zo snel weer weggegooid op straat. Dan loop je letterlijk over de kandidaten heen, dat vind ik niet zo’n goed teken. Marokkanen stemmen met de voeten, dus veel van hen zullen toch thuisblijven.”

‘Schijnverkiezingen’
Yuba Zalen is van de 20 Februari-beweging in Nederland. Hij zegt dat je niet van echte verkiezingen kunt spreken. “Qua inhoud gaat het niet om waar het volk om gevraagd heeft. Het zou moeten gaan om echte hervormingen, maar dat is niet zo. Alle partijen die nu meedoen hebben toegestemd in de grondwetswijziging. Maar daarin hebben die partijen, ook in het parlement, heel weinig macht. Uiteindelijk houdt de koning alle touwtjes in handen.”