MIJDRECHT – Een 34-jarige Mijdrechter die wordt verdacht van deelname aan diverse gewapende overvallen op banken en geldtransporten, mag niet naar Marokko om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Dat besloot de Utrechtse rechtbank woensdag 30 januari.

De man zit al elf maanden in voorarrest. Volgens justitie was hij onder meer betrokken bij een overval op twee geldlopers in Amersfoort in december 2011. De daders bedreigden de slachtoffers met een vuurwapen en gingen ervandoor met in totaal 260.000 euro. Ook zou de man een aandeel hebben gehad in soortgelijke overvallen in Amsterdam, Driebergen en Lelystad.

De rechtszaak tegen de Mijdrechter ging woensdag niet door omdat zijn vader dinsdag in Marokko totaal onverwacht aan een hartaanval overleed. De man vroeg de rechtbank om zijn voorarrest tijdelijk te schorsen, zodat hij de begrafenis in Marokko zou kunnen bijwonen, maar de officier van justitie voelde daar niets voor. Hij wees erop dat de verdachte de Marokkaanse nationaliteit heeft en dat Marokko geen onderdanen uitlevert aan Nederland. Hij voerde bovendien aan dat de man ook wordt verdacht van deelname aan verschillende andere gewapende overvallen, waarbij steeds tonnen aan geld was buitgemaakt. ,,Omdat dat geld nooit was teruggevonden, zou het goed kunnen dat hij daarmee zijn vlucht zou bekostigen”, aldus de officier.

De verdachte zelf bezwoer de rechtbank dat hij terug zou komen na zijn schorsing. Hij wees erop dat zijn vrouw en kinderen hier wonen. Bovendien zou hij in eigen woorden ‘gek zijn’ als hij in Marokko zou blijven.

,,Als ze me daar dan pakken, word ik daar berecht en kom ik daar in de gevangenis”, hield hij de rechtbank voor. Maar de rechtbank wees zijn verzoek af, gezien de ernst van de feiten waarvan hij wordt verdacht. ,,Bovendien bent u eerder tot lange celstraffen veroordeeld en heeft dat niet voorkomen dat u nu weer van dergelijke feiten wordt verdacht”, overwoog de rechtbank. (Bron: JPU)