Ons land neemt voortaan de ziektekosten op zich van Turken en Marokkanen die een Belgisch pensioen hebben en naar hun thuisland terugkeren. Dat meldt de ochtendeditie van De Standaard.

België heeft in de afgelopen weken nieuwe verdragen over de sociale zekerheid afgesloten met Marokko en Turkije. Het belangrijkste gevolg is dat Marokkanen en Turken die na een loopbaan in ons land met een Belgisch pensioen terugkeren naar hun thuisland, daar recht hebben op lokale ­gezondheidszorg. De kosten daarvan zal de Belgische staat dragen.

Dezelfde regeling geldt voor ­Belgen die met hun Belgisch pensioen in die zonnige landen gaan wonen of er een bepaalde periode verblijven. De ziekte­kosten van landgenoten die in Marokko of Turkije aan de slag waren, daar met pensioen gingen en nadien naar ons land ­terugkeerden, nemen Marokko en Turkije dan weer op zich. België sluit zulke akkoorden ­immers alleen als er sprake is van ‘wederkerigheid’.

De minister van Sociale Zaken, ­Laurette Onkelinx (PS), zegt dat de verdragen geïnspireerd zijn op wat onder EU-landen geldt.