Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is nog in gesprek met de Marokkaanse autoriteiten over de beperking van de export van Nederlandse uitkeringen naar Marokko, maar de kans dat die nog iets gaan opleveren, is klein.

Dat liet de minister de Tweede Kamer weten in een debat met de commissie Sociale Zaken. De kans dat hij volgende maand het Sociale Zekerheidsverdrag met Marokko eenzijdig gaat opzeggen, is daarmee flink toegenomen.

Op dit moment is het mogelijk om Nederlandse uitkeringen, zoals de Kinderbijslag , het Kindgebonden Budget en de Nabestaandenwet in Marokko te ontvangen. Het kabinet wil die uitkeringen aanpassen aan het welvaartsniveau ter plekke.

Uitkeringen 40 procent omlaag
Dat zou betekenen dat de uitkeringen naar Marokko met 40 procent worden verlaagd. Ook zou export van Kinderbijslag op termijn onmogelijk moeten worden. Maar de Nederlandse rechter heeft minister Asscher al enkele keren teruggefloten. Het Sociale Zekerheidsverdrag, dat Nederland in 1972 met Marokko sloot, maakt terugschroeven van de uitkeringen juridisch onmogelijk

 

sitestat