Fátima Abdellaoui

Al Hoceima (Marokko), 19 september (EFE) .- Een Spaanse patrouille van de Guardia Civil gaf twee Algerijnse immigranten aan bij de Marokkaanse autoriteiten kort na arrestatie op het eiland Tierra, op 200 meter van de oevers van de stad Al Hoceima, in de Rif. Meldde vandaag een beveiligingsbron.

De bron van de Marokkaanse veiligheidstroepen vertelde dat de twee kandidaten voor illegale emigratie, ongeveer dertig jaar oud, gisteravond aan de commissaris van de Koninklijke Gendarmerie Marokkaanse stad Imzouren, ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Al Hoceima werden overgebracht .

De twee Algerijnen hadden dat Spaanse gebied bereikt door te zwemmen, de Guardia Civil arresteerde hen op het eiland en bracht hen naar de Marokkaanse wateren om ze aan de Gendarmerie te leveren, voegde hij eraan toe.
De twee mensen die zijn opgepakt wilden doorgaan naar het eiland Tierra (onbewoonde) om vervolgens verder te zwemmen naar het nabijgelegen eiland van Al Hoceima, bewoond Spaanse soevereiniteit en ook om asiel aan te vragen.
De bron zei dat de twee Algerijnse burgers toegaven een nieuwe mislukte poging te hebben gedaan om Spanje te bereiken in een boot vanaf de boot naar Nador, zo’n 100 kilometer ten westen van Al Hoceima.
Het is niet de eerste keer dat de Guardia Civil verdreven immigranten (sub-Sahara Afrika of Noord-Afrikaanse) oppakt. Isla de Tierra: Het best bekende geval deed zich voor in 2012, toen verdreven ze 73 burgers en droegen die over aan de Marokkaanse autoriteiten.

Het jaar 2018 is een van de meest kritieke jaren als het gaat om het vertrek van boten van de Marokkaanse kust, voornamelijk de Middellandse Zee. Onder migranten is er een aanzienlijk aantal Marokkanen.
Afgelopen maandag werden er in Al Hoceima drie personen veroordeeld voor drie maanden tot één jaar gevangenisstraf voor het organiseren van reizen van clandestiene emigratie naar de Spaanse kusten.

De verschillende Marokkaanse politie-instellingen hebben dit jaar tot nu toe 54.000 pogingen om te emigreren (over zee of land, via de hekken van Ceuta en Melilla) afgebroken en van dat cijfer kwamen 14.000 alleen overeen met de maand augustus vorig jaar, volgens cijfers die eerder deze maand door de Marokkaanse regering zijn aangeboden. -EFE