De advocaten eisten voor de zes aangeklaagden vrijspraak omdat volgens hen het tonen van de Amazigh vlag geen bedreiging vormt voor de nationale eenheid.

De demonstranten zijn op 21 juni jl. gearresteerd in Algiers omdat zij in het bezit waren van Amazigh vlaggen toen zij deelnamen aan een anti regeringsprotest.

ALGIERS – Algerijnse autoriteiten pakken de demonstranten die de Amazigh(Berber) vlag droegen hard aan, zes van hen zijn veroordeeld voor het ondermijnen van de nationale eenheid nadat zij de vlag toonden op anti- regeringsprotesten.

De aanklagers eisten dinsdag een twee jarige celstraf voor de zes demonstranten voor ‘het ondermijnen van de integriteit van het land’.

De beklaagden zijn op 21 juni gearresteerd in Algiers in het bezit van Amazigh vlaggen toen zij deelnamen aan anti regerings demonstraties.

Dit is de eerste rechtszaak tegen de ‘dragers’ van Amazigh vlaggen die gearresteerd zijn in de Algerijnse hoofdstad, tijdens de wekelijkse protesten die de laatste acht maanden aan de gang zijn.

De demonstranten eisen dat het leger de politiek verlaat, een zuivering van de heersende elite, een einde aan de corruptie en de vrijlating van de leiders van de oppositie.

‘De aanklager heeft twee jaar geëist tegen de eerste drie beklaagden in de eerste zaak’. deelde de advocaat Sofiane Ikken mee, waaraan hij toevoegde dat de rechtbank haar uitspraak doet op 29 oktober.

De aanklagers eisten ook een twee jarige gevangenisstraf tegen de drie andere aangeklaagden, wiens proces laat in de nacht eindigde, volgens het Nationale Comité voor de Vrijlating van politieke gevangenen. (CNLD).

De advocaten voor de verdediging eisten vrijlating waarbij zij wezen op het feit dat ‘Artikel 79”van het wetboek van Strafrecht over schending van de integriteit van het nationale grondgebied’ niet van toepassing is in dit geval omdat het tonen van een Amazigh vlag, die de Amazigh identiteit weergeeft, geen bedreiging vormt voor de nationale eenheid.

Legerleider Generaal Gaid Salah verbood midden juni de demonstranten om publiekelijk in Algerije met de Amazigh vlag te zwaaien. Maar de demonstranten verwierpen het verbod, wat tot de meerdere arrestaties leidde.

In de Kabylie regio ten oosten van Algiers, woont de grootste Berber gemeenschap van Algerije, die lang heeft geleden onder marginalisatie. Een kwart van de Algerijnse bevolking spreekt Berber.

De Algerijnse regering heeft de laatste maanden de arrestaties opgevoerd, activisten en journalisten en meerdere demonstranten zijn gearresteerd waarmee zij volgens mensenrechten organisaties het recht op vrijheid van meningsuiting schendt.

Algerije verkeert sinds februari in crisis toen massale protesten uitbraken om de oude zieke President Abdelaziz Bouteflika te stoppen toen hij in juli voor de verkiezing van een vijfde termijn kandidaat stond.

Hij trad op 2 april af en de verkiezingen werden uitgesteld. De autoriteiten proberen met, ‘door dan weer toe te geven en dan wee te verbieden’, de demonstraties te beëindigen, zoals de arrestatie van de bondgenoten van Bouteflika op beschuldiging van corruptie maar ook door de verhoging van de ordehandhaving tijdens de protesten.

De leiderloze protestbeweging zwicht niet onder de arrestaties en eist het aftreden van de regerende elite waaronder interim president Abdelkader Bensalah and Prime Minister Nouredine Bedo.