De rechtbank van eerste aanleg in Tetouan heeft een jongeman tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op Facebook mensen had aangemoedigd om te demonstreren na de dood van Hayat Belkacem. De jonge vrouw werd door de Koninklijke marine doodgeschoten toen ze naar Spanje wilde emigreren.

Soufiane Al-Nguad werd vervolgd voor “het schenden van de symbolen van de natie, oproep tot burgerlijke opstand en verspreiding van haat”. Dat bericht zijn advocaat volgens wie zijn cliënt zijn woede op Facebook uitte en opriep tot een protestactie van de Ultras van Tetouan.

Volgens de raadsman zijn de beschuldigingen vals en protesteerde de 27-jarige Soufiane Al-Nguad enkel tegen de tragische dood van Hayat. Twee jaar cel is daarom een “veel te zware en overdreven staf”.

Tijdens een wedstrijd van Moghreb Tetouan enkele dagen na het overlijden van Hayat, werd de Spaanse vlag gehesen en het Marokkaans volkslied uitgefloten. De incidenten werden live op televisie uitgezonden. Na de wedstrijd waren rellen uitgebroken waarbij veel schade was aangericht.

Soufiane Al-Nguad werd op 1 oktober gearresteerd. Twee dagen voor zijn arrestatie had hij een uitnodiging voor verhoor van de politie op Facebook gepubliceer