-Als beloning voor het filmen en op video verspreiden van drie politieagenten die tijdens schermutselingen tussen Imazighen en Arabieren in de Zuid-Algerijnse plaats Ghardaia aan het stelen sloegen, is een man vandaag tot twee jaar cel en een boete van 100.000 dinar (1.000 euro) veroordeeld. Yussef Ouled Dada werd beschuldigd van het “publiceren van foto’s en video’s die het nationale belang schaden” en wegens “smaad aan een gesteld lichaam”.

De advocaten van Dada hebben al aangekondigd, in beroep te gaan. Dada zit al sinds 27 maart in de cel. De openbare aanklager had een nog hardere straf -drie jaar cel – geëist.

De veroordeelde, een 47-jarige informaticus, houdt vol dat hij de beelden niet heeft geschoten, maar ze enkel op zijn Facebookpagina gedeeld. Een advocaat van Dada vond het vreemd dat “in plaats van de vastgelegde feiten te onderzoeken, men de man vervolgt die ze heeft getoond”.

In Gardaia zijn politie en gendarmes in grote getale aanwezig nadat onenigheden tussen de Mozabieten (Imazighen) en de Chaamba (Arabieren) enkele maanden geleden negen doden en 400 gewonden hadden geëist. Honderden huizen en winkels werden geplunderd en daarna in brand gestoken door Arabieren. Dat de politie daar duchtig aan meedeed, heeft het “nationale belang” blijkbaar niet geschaad