Het Tropenmuseum dreigt een subsidie van een miljoen euro mis te lopen, als gevolg van de diplomatieke spanningen tussen Marokko en Nederland. Het kabinet presenteerde in oktober een wetsvoorstel om uitkeringen aan naar Marokko teruggekeerde immigranten te verlagen.

Marokkaanse autoriteiten hebben laten weten dat het ze het sponsorbedrag voor een grote Marokko-tentoonstelling in de ijskast hebben gezet. Het gaat om een bedrag van rond de een miljoen euro. Dit zou een rechtstreeks gevolg zijn van de recente opzegging door Nederland van het sociale zekerheidsverdrag met Marokko.

On hold
Een woordvoerder van het Tropenmuseum heeft nog hoop. “We dachten dat de zaak beklonken was, maar hebben bericht gekregen dat de subsidie on hold is gezet. Het is niet gezegd dat de subsidie definitief is ingetrokken, dus we houden hoop.”

Het Tropenmuseum staat niet in rechtstreeks contact met de Marokkaanse regering, maar voert overleg over de sponsoring met de Conseil de la Communauté Marocaine à l’Etranger (CCME) dat in opdracht van de regering de relatie onderhoudt tussen Marokko en Marokkanen in het buitenland. Dit meldt het Parool.