De protestactie op de Grote Markt van Antwerpen begin april tegen de uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever over de Berbergemeenschap, heeft toch tot GAS-boetes voor de toen opgepakte manifestanten geleid. Eerder had Groen, van wie verschillende leden en verkozenen aanwezig waren, gezegd dat de uitgeschreven pv’s geseponeerd zijn. De partij zag dat als een bewijs dat het “buitenproportionele machtsvertoon van de Antwerpse politie, totaal misplaatst was”.

Groen zei eerder vandaag dat de manifestanten die werden opgepakt uiteindelijk geen GAS-boetes kregen, en dat de pv’s die werden uitgeschreven, zijn geseponeerd. De partij ziet dat als een bewijs dat het “buitenproportionele machtsvertoon dat de Antwerpse politie vertoonde, totaal misplaatst was”.

Verboden
De manifestatie in kwestie werd door de politie beëindigd omdat ze niet was aangevraagd en omdat de organisatoren volgens De Wever niet wilden meewerken met de politie. Bovendien is het op de Grote Markt sowieso verboden om te manifesteren en was er een verhoogd veiligheidsniveau van kracht omwille van een terreurdreiging.

Geviseerd
Heel wat deelnemers waren echter niet te spreken over de politieactie, omdat ze zonder waarschuwing opgepakt, geïdentificeerd en weggevoerd werden. “Het was een vreedzaam protest van mensen die zich – terecht – geviseerd voelden”, vindt Groen-gemeenteraadslid Ikrame Kastit.

“Wel 86 GAS-boetes bevestigd”
Antwerps burgemeester Bart De Wever laat via zijn woordvoerder in een reactie weten dat een deel van de actievoerders wel degelijk een GAS-boete gekregen hebben. In totaal zijn er 86 boetes bevestigd na de beroepsprocedures.

Waarom sommige deelnemers uiteindelijk definitief een GAS-boete gekregen hebben, terwijl anderen hun sanctie geseponeerd zagen, kan De Wever niet kwijt. Een GAS-ambtenaar werkt immers onafhankelijk en elk dossier wordt afzonderlijk behandeld.