Gyzlene Kramer – Zeroual moet haar kroontje binnenkort afstaan, maar die eer gunt Miss Maghreb Benelux haar opvolgers van harte. “Het is heel goed geweest voor mij en mijn stichting, maar uiteindelijk moet je het kunnen afstaan en iemand anders de kans geven om in de schijnwerpers te staan.” Zelf doet ze veel ontwikkelingswerk met haar stichting, maar daarbij krijgt ze ook te maken met kromme wetten in haar land van herkomst. In de FunX ochtendshow vertelde ze er meer over.

Gyzlene heeft aan de missverkiezing meegedaan om haar eigen stichting Share a Smile te promoten. Daarmee levert ze een bijdrage aan stimulering van educatie op het Marokkaanse platteland. “Wij adopteren schooltjes op het platteland van Marokko en kijken waar behoefte aan is. Vaak gaat het dan om computers en pc’s en voornamelijk schoolspullen.” Onderwijs is gratis in Marokko, maar het dure zijn de schoolspullen. “Daar proberen wij een bijdrage aan te leveren, door de kinderen een gevulde schooltas te geven.”

Naast de steun aan schoolkinderen ziet Gyzlene dat er op lange termijn meer moet veranderen in Marokko. Zo komt de wetgeving volgens de miss niet overeen met de praktijk. “Als je naar Casablanca gaat dan zie je een hele andere wereld waarin men vooruitstrevend is, maar de wetten sluiten daar niet bij aan. Dat zou ik anders willen zien.” Zo is er een Marokkaanse wet waardoor vrouwen die seks voor het huwelijk hebben, tot een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Daarnaast blijken er artsen te zijn die ongetrouwde zwangere vrouwen weigeren te behandelen, ook als ze verkracht zijn. Het aantal alleenstaande moeders met in de steek gelaten baby’s blijkt zelfs schrikbarend snel te stijgen volgens mensenrechtenorganisatie Insaf. Gyzlene wil een verbetering van die omstreden wet: “Die moet meer naar deze tijd toegeschoven worden. (..) Ik denk dat het zaadje inmiddels wel gezaaid is, maar dat heeft tijd nodig.”