Voor Marokkaanse (groot)ouders die geen raad weten met radicaliserende jongeren met IS-sympathieën is er sinds vandaag een telefonisch hulplijn. De hulplijn adviseert  familieleden van jongeren. Indien nodig en gewenst kunnen jongeren naar de juiste hulpverlener en/of instantie begeleid worden. De hulplijn is er omdat de meeste jongeren die betrokken zijn bij Jihadistische radicalisering een Marokkanse achtergrond hebben aldus de Farid Azarkan, woordvoerder van het SMN (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders).

Angst
Marokkaanse Nederlandse ouders stuiten op een passieve houding van de politie mbt reeds afgereisde jongeren of vermoedens hiervan. De ouders zijn echter  vaak bang voor imagoschade of zelfs strafrechtelijke vervolging als reguliere instanties om hulp gevraagd worden.

Brede dekking
Het SMN heeft beschikking over 20 vertrouwenspersonen uit de eigen gemeenschap die zorgvuldig zijn geselecteerd.  Zij staan in verbinding met de steden die kampen met radicalisering problematiek.  Dit zijn Den Haag, Arnhem, Amersfoort, Delft, Zoetermeer, Zeist, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Gouda. De vertrouwenspersonen dienen een intermediaire kwaliteiten te hebben en Naast het Nederlands ook het Tamazight en/of Darija te spreken.