Op de grens tussen het Spaanse Melilla en Marokko. Een golfer slaat zijn eerste bal terwijl Afrikaanse migranten het hek dat hen scheidt van Europa over klimmen.

Een twintigtal mensen zijn erin geslaagd om de enclave te bereiken, maar bij het verschijnen van de Guardia Civil bleven tientallen asielzoekers urenlang bovenop het hek zitten uit vrees te worden teruggestuurd.

Deze opmerkelijke foto werd genomen door José Palazón, lid van de groepering voor migrantenrechten Pro.De.In Melilla. Via Twitter stuurde hij het beeld de wereld in. Palazon zegt daarover: ‘De foto geeft de plaatselijke situatie goed weer: de contrasten enerzijds, de lelijkheid ervan anderzijds.’

Er wordt getwijfeld of het beeld niet getrukeerd is. Om de echtheid ervan te bewijzen, heeft Periodismo Humano een video van het tafereel online geplaatst. Die is ook door José Palazón gemaakt. Het bestuur van Melilla noemt de foto ‘demagogisch’, zo meldt El Mundo. Melilla heeft ook recht op een sportcomplex zoals andere Spaanse en Europese steden, klinkt het.

Elk jaar proberen duizenden Afrikanen Europa te bereiken via het zes meter hoge scheidingshek tussen Marokko en de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. Velen hebben op dat moment al een jarenlange reis achter de rug. Eens aangekomen aan de Marokkaanse grens leven ze in geïmproviseerde kampen, wachtend op het goede moment om over het hek te klimmen.