Marokkaanse jongens die een misdrijf begaan, moeten anders worden bestraft, bijvoorbeeld met tijdelijke verbanning naar Marokko of met een taakstraf in een moskee.

Dat zegt de in Marokkaanse jeugdcriminaliteit gespecialiseerde criminoloog Hans Werdmölder. “Een paar maanden cel maakt weinig indruk op deze jongens. Ook gewone taakstraffen hebben nauwelijks effect.”

Werdmölder meent dat de straffen moeten inspelen op eer en schaamte, begrippen die in de Marokkaanse cultuur een belangrijke rol spelen. Werdmölder is lector Jeugd en Veiligheid Expertisecentrum Veiligheid en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceert sinds midden jaren tachtig over Marokkaanse jeugdcriminaliteit.

Bewustwording
Volgens Werdmölder zouden rechters, na overleg met ouders en reclassering, Marokkaanse criminele jongeren naar Marokko moeten terugsturen.

“Naar het dorp waar hun ouders vandaan komen. De jongens worden er geconfronteerd met hun eigen samenleving en realiseren zich welke kansen ze in Nederland hebben. Iedereen daar wil naar Nederland.”

Resetten
Werdmölder kent ouders die hun zoon ten einde raad naar Marokko hebben gestuurd om hem daar ’te resetten’. “De maatregel helpt niet altijd, maar de jongens zijn er wel bang voor. Weinig bekend is dat rapper Ali B. in het verleden door zijn moeder naar Marokko is gestuurd. Bij hem heeft het goed gewerkt.”

Bij een taakstraf in de moskee wordt de familiereputatie van het boefje aangetast. “Er wordt geroddeld. Dat doet pijn. Die jongen, maar ook zijn vader, heeft wel wat uit te leggen.”